- Israel, riv muren!

Den internasjonale domstolen i Haag gir Israel et sviende nederlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Israel må rive muren på Vestbredden og gi tilbake eiendommer som palestinerne har mistet i byggeprosessen.

Dommerpanelet som har behandlet saken offentliggjorde fredag sin konklusjon. Nettverket av mur, gjerder og grøfter som den israelske regjeringen bygger på Vestbredden er i strid med folkeretten, ifølge FNs øverste rettslige organ.

Kjennelsen er likevel ikke bindende, og Israel har gjort det klinkende klart at landet ikke kommer til å rette seg etter Haag-domstolens anbefalinger.

- Domstolen tar ikke hensyn til selve kjernen i problemet, nemlig palestinsk terrorisme, sier en talsmann for det israelske utenriksdepartementet.

De palestinske selvstyremyndighetene roser kjennelsen, og mener det nå må innføres internasjonale sanksjoner mot Israel.

- Fra og med i dag bør Israel anses for å være en fredløs stat, sier president Yasser Arafats nærmeste rådgiver Nabil Abu Rudeina.

Haag-domstolen tar til orde for at FNs generalforsamling og sikkerhetsråd må vurdere hvilke tiltak som bør settes i verk for å fjerne den ulovlige situasjonen som er oppstått på grunn av det israelske byggeprosjektet.

Det er likevel lite som tyder på at kjennelsen vil få umiddelbare praktiske konsekvenser. Israels viktigste allierte USA har fast plass i Sikkerhetsrådet, og har mange ganger tidligere blokkert forslag til vedtak som er kritiske til israelsk politikk.

- Vi mener Haag-domstolen ikke er det rette organet for å behandle dette som er et politisk spørsmål, sa talsmann for Det hvite hus Scott McClellan i en reaksjon på kjennelsen fredag.

EU-kommisjonen tar Haag-domstolens rådgivende kjennelse som en støtteerklæring, og gjentar sitt krav om at muren og gjerdene gjennom Vestbredden må fjernes.

- Vi oppfatter at Den internasjonale domstolen har gitt en rådgivende dom som bekrefter vårt syn. Derfor ber EU Israel om å fjerne barrieren fra okkuperte områder, inkludert områdene i og øst for Jerusalem, sier EU-kommisjonens talsmann Jean-Christophe Filori.

I domstolens kjennelse heter det at Israel må gi kompensasjon til skadelidende palestinere, i tillegg til at de delene av konstruksjonen som er bygget på okkupert land, må fjernes.

- Israel har en forpliktelse til å levere tilbake land, hager, olivenlunder og andre eiendommer som er blitt konfiskert, mener domstolen.

Ifølge den israelske avisa Ha'aretz skal 14 av de 15 dommerne ha stemt for kjennelsen, mens amerikaneren Thomas Buerghenthal var uenig med flertallet.

Statsminister Ariel Sharons beslutning om å bygge 730 kilometer med gjerder og mur er et av hovedelementene i Israels «separasjonsplan» i Midtøsten. Sharon bruker de palestinske selvmordsangrepene mot Israel som argument for å bygge muren, og mener den allerede har bedret sikkerheten for israelske innbyggere.

Palestinerne frykter på sin side at byggingen av barrieren vil føre til at over 12 prosent av Vestbredden i praksis blir innlemmet i Israel sammen med 80 prosent av de 220.000 jødiske bosetterne som har slått seg ned på det palestinske territoriet.

(NTB)

NESTEN ENSTEMMIG: Den internasjonale domstolen i Haag mener at muren stider med folkeretten. Israel bestrider at domstolen har jurisdiksjon.
<B>ULOVLIG: Sikkerhetsmuren som Israel bygger på Vestbredden strider mot folkeretten og må rives.