Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel rykker inn i nye byer

Israelske styrker har rykket inn i byen Jenin på Vestbredden og står nå rundt byen Nablus. En 27 år gammel palestinsk kvinne ble i natt skutt i hodet og drept i sitt hjem i flyktningeleiren i Jenin. Hennes søster ble såret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store israelske styrker rykket natt til onsdag inn i Jenin på Vestbredden, samtidig som styrkeoppbyggingen rundt byen Nablus fortsatte.

En 27 år gammel palestinsk kvinne ble natt til onsdag skutt i hodet og drept i sitt hjem, under et israelsk angrep mot en flyktningleir i Jenin, opplyser palestinske sykehuskilder. Søsteren hennes ble såret under det israelske angrepet.

Et 50-tall stridsvogner rykket natt til onsdag inn i den palestinske byen nord på Vestbredden, der det kom til harde kamper mellom soldatene og palestinske motstandsfolk.

Omringer Nablus

Natt til onsdag inntok israelske styrker også den selvstyrte palestinske landsbyen Salfit, 20 kilometer sørvest for Nablus på Vestbredden, opplyser palestinske sikkerhetskilder.

Ifølge kildene hadde om lag 400 israelske stridsvogner i morgentimene også samlet seg rundt Nablus, noe som tydet på et nær forestående angrep mot byen.

En talsmann for den israelske regjeringen sier de israelske styrkene beredt til å fortsette okkupasjonen av de palestinske byene på ubestemt tid.

- Vi er beredt til å være i disse byene lenge, i uker eller den tid det måtte ta å avvikle terroristorganisasjonene, sa talsmannen Arie Mekel til BBC.

Spent i Betlehem

Også i Betlehem var situasjonen svært spent i morgentimene, etter at væpnede palestinske motstandsfolk ifølge øyenvitner søkte tilflukt inne i Fødselskirken.

Den italienske fjernsynsreporteren Marc Innaro og fem andre journalister befinner seg også inne i kirken, som er omringet av israelske stridsvogner og styrker på alle kanter.

Minst fire palestinere ble ifølge øyenvitner drept på plassen foran Fødselskirken tirsdag, og et ukjent antall skal ha blitt såret i kamper mellom israelske soldater og væpnede palestinske motstandsfolk.

Sivile søker tilflukt

Et ukjent antall sivile palestinere skal også ha søkt tilflukt inne i kirken, mens andre det siste døgnet har søkt tilflukt i den syrisk-ortodokse kirken i byen.

Ifølge sekretæren for den romersk-katolske patriarken i Jerusalem, Raed Awad, skjøt israelske soldater tirsdag mot flere kirker i Jesu' fødeby.

- Det ble skutt mot mange kirker. En luthersk kirke ble truffet, og en granat havnet inne på pastorens kontor, forteller Awad.

Russland kalte tirsdag Israels ambassadør i Moskva inn på teppet for å protestere mot at israelske styrker har okkupert den russisk-ortodokse kirken i byen.

Arafat rede til å dø

I Ramallah fortsatte de israelske styrkene sin beleiring av Yasser Arafats hovedkvarter, samtidig som situasjonen i byen blir stadig mer kritisk for sivilbefolkningen.

I et intervju med den arabiske fjernsynsstasjonen Al-Jazeera natt til onsdag sverget Arafat på at han heller vil dø som martyr, enn å overgi seg til de israelske styrkene som omringer ham.

- Martyr, martyr, martyr, ropte Arafat som svar på spørsmålet om han ville godta statsminister Ariel Sharons «tilbud» om enveisbillett ut av de palestinske områdene.

Et samlet verdenssamfunn med USA i spissen avviser også Sharons «tilbud» som provoserende.

- Å tvinge palestinernes leder Yasser Arafat i eksil, vil ikke hjelpe fredsprosessen. Arafat har fortsatt en rolle å spille, sa USAs utenriksminister Colin Powell tirsdag.

Onsdag samles FNs sikkerhetsråd til et nytt møte om den dramatiske utviklingen i Midtøsten, der det trolig vil komme nye forslag til resolusjoner på bordet.

Landets FN-ambassadør Jehuda Lancry gjorde det imidlertid klart tirsdag at Israel ikke akter å etterleve Sikkerhetsrådets siste resolusjon, som krever øyeblikkelig tilbaketrekking fra de palestinske selvstyreområdene.

(NTB)

RYKKER FRAM: En israelsk stridsvogn står ved Har Homa og vokter utenfor Betlehem. Samtidig rykker de videre inn i nye byer på Vestbredden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!