Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel sender steinkastende palestinske dukker til ambassader verden over

Ambassaden i Oslo: - Vi kommer til å bruke dem til å gjøre nordmenn mer bevisste på volden og provokasjonene.

BESLAGLAGT: En eske med politisk ladete dukker ble beslagt på havnen i Haifia i Nord-Israel. Foto: AFP PHOTO / HO / HAIFA CUSTOMS AUTHORITIES
BESLAGLAGT: En eske med politisk ladete dukker ble beslagt på havnen i Haifia i Nord-Israel. Foto: AFP PHOTO / HO / HAIFA CUSTOMS AUTHORITIES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I begynnelsen av desember ble en forsendelse fra De forente arabiske emirater beslaglagt på havnen i Haifa.

Pakken inneholdt 4000 palestinske, identiske dukker, skriver The Guardian. De var iført tradisjonelle palestinske klær med en svart og hvit keffiyeh surret rundt hodet. På t-skjorten sto det skrevet «Jerusalem er vårt» og «Jerusalem, her kommer vi» på arabisk. I hånden holder dukken en stein. 

- Forgifte uskyldige barns sinn De israelske myndighetene mener dukkene var ment som et middel for å egge opp palestinske barn.  

- Disse dukkene var på vei til de palestinske selvstyremyndighetene med et klart formål, og det var å forgifte sinnene til uskyldige barn, sa Israels viseutenriksminister Tzipi Hotovely etter funnet ifølge The Guardian.

Hun uttalte også at palestinerne bruker alle midler de finner nødvendige for å lære ungdommen vold og hat.

Det er fremdeles ikke klart hvem esken med dukker var myntet på.

Oslo-ambassade har mottat brev Etter funnet har det gått ut et direktiv fra utenriksdepartementet.

Der går det fram at flere dukker skal sendes til Israels ambassader rundt i verden for å vise landene i verden som sponser de palestinske selvstyreområdene at før man får til dramatiske endringer i det palestinske utdanningssystemet vil det ikke være mulig å gå i dialog med palestinerne. 

Israels ambassade i Oslo har mottatt et brev fra det israelske utenriksdepartementet.

- Vi har mottatt informasjon om at vi skal få en dukke, men vi har ikke mottatt den ennå, sier visestasjonssjef Dan Poraz til Dagbladet. 

Finland-protest Israels ambassadør til Finland, Dan Ashbel, har nektet å imøtekomme kravene fra utenriksdepartementet.

Ifølge Algemeiner mener han at det strider mot loven å gi bort beslaglagt smuglergods. 

Poraz forteller at ambassaden i Oslo forholder seg til de retningslinjer de får fra utenriksdepartementet i Israel. De mottar ofte ting fra hjemlandet, blant annet YouTube-klipp, aviser og taler gjort av imamer og palestinske politiske ledere.

- Bevisstgjøring Hva ambassaden i Oslo skal gjøre med dukken når de mottar den, er ikke klart.

- Det har vi ikke bestemt oss for ennå. Vi kommer til å bruke den slik at nordmenn skal bli mer bevisste på provokasjonene og volden israelerne står ovenfor, sier Poraz. 

Leder for Palestinakomiteen, Kathrine Jensen, reagerer på at dukken planlegges brukt til dette formålet.

- Det er faktisk Israel som okkupant som står for provokasjonene i utgangspunktet. Situasjonen er at Israel fratar palestinerne land og rettigheter. Jerusalem er annektert, stikk i strid med internasjonal lov og palestinerne trakasseres daglig, sier hun. 

Jensen har ikke hørt om dukkene før Dagbladet tar kontakt, og synes det er vanskelig å uttale seg om saken når verken mottaker eller avsender er kjent.  

Mange angrep Siden 1. oktober har det nærmest vært daglige angrep mot israelske soldater og bosettere i de okkuperte områdene. Rundt 20 israelere og 120 palestinere er drept. 

Mange av palestinerne, flere av dem barn, er drept mens de gikk til angrep på israelere med kniv.

- Det har vært en del angrep, og norske medier er gode på å dekke det. Det som ikke kommer frem er de mange angrepene mot palestinere. Det er like alvorlig om du angriper noen med kuler og tåregranater eller kniv, sier Jensen til Dagbladet. 

DUKKE: Slik ser dukkene som ble beslaglagt ut. Foto: AFP PHOTO / HO / HAIFA
DUKKE: Slik ser dukkene som ble beslaglagt ut. Foto: AFP PHOTO / HO / HAIFA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media