Israel setter inn reservesoldatene

Nå drilles israelske reservister og forbereder seg på kamper i krigssonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens israelske styrker trengte stadig lenger inn i de trange smugene i Gazastripen, tydet en mobilisering av reservistene på at Israel forbereder ytterligere opptrapping.

Israelske tjenestemenn har varslet en ny fase i krigføringen som vil kreve bruk av reservestyrker som har stått klare langs grensa til Gazastripen.

Frykter bombefeller

Det ble gjennomført nesten 60 flyangrep mot palestinske raketter i går, mens de israelske styrkene med sine stridsvogner tok seg lenger inn i Gaza by.


Den israelske militærtalskvinnen Avital Leibovich sier at de tettbefolkende nabolagene i Gaza by er fulle av hjemmelagde bomber og farlige feller som er konstruert for å eksplodere om soldater nærmer seg.

Sent i går kveld steg tjukke røyksøyler opp fra eksplosjoner over byen, mens skyting ble hørt fra et område sør for byen. I morges avfyrte marinefartøyer over 25 granater mot Gaza by. Dette utløste branner og rystet høyhusene, blant annet huset der nyhetsbyrået Associated Press har sitt kontor.

Før daggry ble minst ett Hamas-medlem drept i et israelsk flyangrep i den nordlige delen av Gazastripen der det var harde kamper, ifølge sykehuskilder.

Sivile tar støyten

TRENER PÅ NÆRKAMP: Flere tusen israelske reservesoldater har blitt kalt inn på grunn av krigen i Midtøsten. Nå er det besluttet at de skal delta i bakkekampene som foregår inne på Gazastripen. Dette bildet er tatt fra en treningsleir tidligere i uken, hvor soldater beveger seg i typiske boligområder man finner i krigssonen. Foto: SEBASTIAN SCHEINER/AP/SCANPIX
TRENER PÅ NÆRKAMP: Flere tusen israelske reservesoldater har blitt kalt inn på grunn av krigen i Midtøsten. Nå er det besluttet at de skal delta i bakkekampene som foregår inne på Gazastripen. Dette bildet er tatt fra en treningsleir tidligere i uken, hvor soldater beveger seg i typiske boligområder man finner i krigssonen. Foto: SEBASTIAN SCHEINER/AP/SCANPIX Vis mer

Men igjen var det de sivile som tok støyten for den israelske offensiven. To kvinner og fire barn ble drept i et angrep på et hus i Beit Lahiya, opplyste helsepersonell og vitner.

Tolv drepte, blant dem ti geriljasoldater, ble funnet under ruinene av et hus i bydelen Tal al-Hawa. I alt ble minst 29 palestinere, hvorav 15 sivile, drept i gårsdagens kamper.


Hundrevis av mennesker flyktet i panikk fra byen med sine barn i armene og sine eiendeler på eselkjerrer etter at de var blitt advart om at israelerne var på vei.

Antall drepte palestinere har passert 890, halvparten av dem sivile, mens rundt 3800 er såret, rundt halvparten kvinner og barn, siden den israelske offensiven begynte i romjula.

Nærmere målet

I går opplyste statsminister Ehud Olmert at Israel var kommet nærmere målene regjeringen hadde satt seg, men at offensiven ennå ikke var over.


- Det er nødvendig med mer tålmodighet og besluttsomhet for å nå disse målene på en måte som vil forandre sikkerhetssituasjonen i sør, slik at innbyggerne kan leve i sikkerhet og stabilitet over lang tid, sa han i møte med israelske statsråder.

Mens bemerkningen ikke innebar et varsel om en snarlig slutt på krigen, antyder den likevel at Israel ikke ønsker en konflikt med uklar agenda og uten sluttdato.

Israels fremste hovedmål er å få slutt på Hamas evne til å skyte raketter mot Israel. For å oppnå det er rundt 200 av tunnelene under grensa mellom Gazastripen og Egypt ødelagt av Israel. Det utgjør to tredeler av alle tunneler.

Diplomatiske framstøt

I går ankom en delegasjon fra Hamas til Kairo for å drøfte Egypts forsøk på å få stand en våpenhvile. Lederen for delegasjonen sa det hadde vært noe framgang, men at Hamas likevel avviser forslaget.

I morges gjentok Hamas-lederen Ismail Radwan at Hamas ikke vil vurdere noen våpenhvile før Israel har trukket sine styrker helt ut av Gazastripen og avsluttet blokaden.


Israel på sin side vil ikke gå med på en våpenhvile som ikke fratar Hamas muligheten for å skyte raketter mot Israel.

Begge parter avviste før helgen en resolusjon om våpenhvile som ble vedtatt av FNs sikkerhetsråd, og søndag innkalte Egypt Israels ambassadør for å kreve at Israel respekterer resolusjonen.

(NTB)