Israel sier at det var gass som ble brukt i Syria

Samtidig krever Washington Post at USA innfører flyforbudssone over Syria.

SØRGER: I sorg over de døde i det Israel sier var et angrep med kjemiske våpen i utkanten av Damaskus i Syria. AFP PHOTO/HO/SHAAM NEWS NETWORK/AMMAR AL-ARBIMI/ NTB SCANPIX
SØRGER: I sorg over de døde i det Israel sier var et angrep med kjemiske våpen i utkanten av Damaskus i Syria. AFP PHOTO/HO/SHAAM NEWS NETWORK/AMMAR AL-ARBIMI/ NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er i et intervju med israelsk radio at den israelske ministeren for etterretning og strategi, Yuval Steinitz, sier at den det ble brukt kjemiske våpen. Den israelske konklusjonen er basert på deres etterretning.

Nervegass Den israelske ministeren ville ikke gå inn på hvilket grunnlag Israel har for å konkludere med at det var kjemiske våpen som ble brukt sør for hovedstaden Damaskus i går.

De mange beskrivelsene fra helseklinikkene etter gårsdagens massive angrep mot forstedene i Ghouta-regionen viser flere tegn på at ofrene ble forgiftet av nervegass.

Steinitz sa ikke direkte at det var styrkene til president Bashar al-Assad som sto bak det som trolig var en gassangrep, men han sa at Assads regime var «spesielt brutalt.»

Opposisjonen i Syria anklager regjeringsstyrkene i landet for å ha brukt kjemiske våpen til å begå en massakre på 1300 sivile i Damaskus-området i går. Den syriske regjeringen tilbakeviser dette.

Presset mot Obama øker FNs inspektører, som kom til Syria før angrepet onsdag, prøver å komme inn i området for å undersøke hva som skjedde. Men harde kamper mellom regjeringsstyrker og opposisjonen gjør dette veldig vanskelig. De døde skal være i et område som opposisjonen kontrollerer.

Presset på USAs president Barack Obama øker får å gjøre noe med den håpløse situasjonen i Syria. Det er ifølge FN to millioner mennesker på flukt i utlandet, og fire millioner inne i Syria, og mer enn 100 000 drepte i den mer enn to år lange borgerkrigen.

Obama sa får et år siden at hvis den syriske regjeringen brukte kjemiske våpen, så ville det være å tråkke over ei rød linje. Hvis FN konkluderer med at det er Assad som har brukt kjemiske våpen, vil det dramatisk øke presset på Obama for å gjøre mer for å forhindre den humanitære katastrofen i landet. Avisa Washington Post krever på lederplass at USA må innføre flyforbudssone over Syria hvis Assad står bak.

De fleste mistenker regjeringsstyrkene for å stå bak det som trolig var et gassangrep. Men Russland, som støtter Assad i krigen, sier at det er en provokasjon fra opposisjonens side.

Frankrike krever handling Den franske utenriksministeren, Laurent Fabius, krever at verdenssamfunnet «svarer med styrke», dersom det syriske regimet viser seg å ha brukt kjemiske våpen. Men han er heller luftig om hva dette skal bety.

- Det er ikke snakk om å sende militære styrker. Det er umulig, sier utenriksministeren, som tidligere har vært statsminister i Frankrike.

- Det finnes flere muligheter å svare med, legger han til.

- Vi er i en fase hvor man må anta at medlemmene av Sikkerhetsrådet er konsekvente med seg sjøl. Alle har sagt at man ikke kan bruke kjemiske våpen. De har alle undertegnet den internasjonale avtalen som forbyr å bruke dem. Det gjelder også russerne, sier Fabius.

- Hvis ikke Sikkerhetsrådet kan gjøre vedtak, da må avgjørelsene tas på en annen måte. Hvordan? Jeg vil ikke gå videre, sier Laurent Fabius.