Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel sier de vil gjengjelde synagogeangrep «med full styrke»

Ekspert frykter borgerkrig.

VARSLER HEVN: Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier til nyhetsbyrået AP at Israel vil slå voldsomt tilbake etter angrepet mot en synagoge i Jerusalem i morges. Foto: AFP / NTB scanpix
VARSLER HEVN: Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier til nyhetsbyrået AP at Israel vil slå voldsomt tilbake etter angrepet mot en synagoge i Jerusalem i morges. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier til nyhetsbyrået AP at Israel vil slå voldsomt tilbake etter angrepet mot en synagoge i Jerusalem i morges.

- Vi vil gjengjelde angrepet med full styrke, sier Netanyahu.

Minst fire ble drept da to eller tre angripere, forkledd som ultraortodokse jøder, slo til med kniv og øks. To gjerningspersoner ble skutt og drept av politiet, men politiet jaktet tirsdag morgen fortsatt en mulig tredje person.

Netanyahu beskylder Hamas og Palestinas president Mahmoud Abbas for å direkte ha oppfordret til den eskalerende volden i Jerusalem, ifølge AP.

Han sier videre at verdenssamfunnet på et uansvarlig vis ignorerer at Hamas og Abbas oppfordrer til vold.

Statsministeren lover ifølge NTB at angrepet blir gjengjeldt med «hard hånd» Netanyahu sier angrepet er «ondskapsfulle drap på jøder som kom for å be» og at de ble drept av «usle drapsmenn». Han skal i løpet av tirsdag ettermiddag møte sikkerhetssjefer.

Frykter borgerkrig Dagens angrep var det blodigste angrepet på lang tid i byen, men situasjonen har vært svært spent og urolig i lengre tid. En svensk Israel-ekspert frykter nå borgerkrig.

- Det går rett utfor, og nå er det risiko for borgerkrig, sier den svenske Israel-eksperten Anders Persson til TT.

Politisk redaktør i den svenske storavisa Aftonbladet, Karin Pettersson, er i Jerusalem og rapporterer om en svært spent stemning.

- Mange av de vi snakker med anser situasjonen som ekstremt alvorlig. Hittil har situasjonen vært mest politisk, men det her kan lede til at den blir religiøs. Da blir den mye vanskeligere å håndtere, sier Pettersson til sin egen avis.

tok kontroll Konflikten om plassen ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem, Haram al-Sharif, som jødene kaller Tempelhøyden, ble trappet opp etter at jødiske fundamentalister truet med å marsjere til plassen og be der.

Palestinere har ved flere anledninger kjørt bilene sine rett inn i tilfeldige fotgjengere i Jerusalem.

Israel tok kontroll over Øst-Jerusalem under seksdagerskrigen i 1967, og har siden annektert området, en handling som aldri har fått anerkjennelse internasjonalt. Israel referer til byen som sin «forente, udelte hovedstad» og anser ikke bygging der som bosetninger. Palestinerne ønsker den østlige delen av byen som hovedstad i sin egen stat.

MINST SEKS DØDE: Israelske sikkerhetsstyrker tar kontroll over området der angripere drepte fire - før de selv ble drept. Foto: Reuters / NTB scanpix
MINST SEKS DØDE: Israelske sikkerhetsstyrker tar kontroll over området der angripere drepte fire - før de selv ble drept. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling