IKKE VÅPENHVILE ENDA: Her er Israels statsminister Benjamin Netanyahu under en pressekonferanse i Tel Aviv forrige uke. Foto: Gali Tibbon / Reuters / NTB scanpix
IKKE VÅPENHVILE ENDA: Her er Israels statsminister Benjamin Netanyahu under en pressekonferanse i Tel Aviv forrige uke. Foto: Gali Tibbon / Reuters / NTB scanpixVis mer

Israel sier ja til våpenhvileforslag - Hamas nekter

Like etter nedtrappingen skulle begynt, sendte Hamas raketter inn i Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA (Dagbladet/NTB): «Vår kamp med fienden fortsetter», uttaler Hamas' væpnede fløy ifølge DPA, som innebærer at de ikke vil gå med på noen våpenhvile.

Mandag kveld la Egypt fram et forslag til våpenhvile mellom partene i den ukelange konflikten i Midtøsten. Forslaget innebar en nedtrapping fra klokken 8 tirsdag morgen, og en fullstendig våpenhvile fra klokken 20.

Hamas' væpnede fløy sier ifølge DPA at de sendte to raketter mot det israelske samfunnet Nir Oz like etter klokken 8.

Litt senere kommer det meldinger om at Hamas vurderer Egypts forslag til våpenhvile på Gazastripen og at de ennå ikke har tatt stilling til det. Denne meldinga skal komme fra Hamas' leder.

Minutter tidligere hadde det israelske sikkerhetsutvalget vedtatt den foreslåtte våpenhvilen under et møte i Tel Aviv.

- Våpenhvile nesten umulig Kilder Dagbladet har pratet med i Gaza, sier at det er umulig for Hamas å si ja til en våpenhvile nå, like etter de voldsomme bombeangrepene over hele Gaza de siste ukene.

- For Hamas å bare komme ut fra tunnellene og ut i Gaza å gå med på en våpenhvile er nesten umulig. For tre uker siden ønsket Hamas fortsatt å holde ro, men nå kan de ikke det. De vil ikke klare å holde kontroll over andre og mer ytterligående grupper, sier en kilde til Dagbladet.

- Innbyggerne i Gaza har mistet hundrevis av sine innbyggere i løpet av den siste ukas bombinger. Nå ønsker de å fortsette kampen mot Israel. Hvis Hamas hadde sagt ja, ville mange palestinere være skuffet og sinna, sier en annen kilde.

Hamas stiller krav Både Hamas' politiske og væpnede fløyer avviser forslaget. I en uttalelse sendt fra brigadene heter det at forslaget «ikke er verdt blekket den er skrevet med».

- Ingen har kontaktet oss om våpenhvilen som det nå snakkes om i mediene, verken offisielt eller uoffisielt, men dersom innholdet i dette forslaget er gjengitt riktig, er det snakk om ren overgivelse, og det avviser vi tvert, heter det i en uttalelse gjengitt av AFP.

Tidligere har bevegelsens ledere sagt at de ikke vil godta en våpenhvile uten at blokaden av Gazastripen tar slutt.

Morten Strand, utenriksjournalist i Dagbladet har følgende analyse av situasjonen.

- Hamas er nå under et voldsomt press for å akseptere våpenhvileavtalen. Den sterkt høyre-orienterte israelske regjeringen til Banjamin Natanjahu har allerede bøyd unna for presset, og akseptert avtalen, som er lagt fram av Egypt.
Men Hamas er også under et veldig press fra enda mer ytterliggående islamistiske organisasjoner på Gaza, som vil oppfatte en våpenhvile som feigt og unnvikende. De vil fortsette å slåss.
Hamas-talsmenn sa for en halv time siden nei til våpenhvileavtalen. Men så kom kontrabeskjeden fra Hamas-lederen Moussa Abu Marzouk. Det er talende for presset Hamas nå er utsatt for.
Nye angrep Natt til tirsdag fortsatte konflikten. Ifølge Israel ble det sendt to raketter inn i Israel, men disse skal ikke ha gjort noen skade. Samtidig bombet Israel 25 mål på Gazastripen, melder Reuters.

Ifølge helsepersonell på palestinsk side ble en 63 år gammel mann og en 52 år gammel kvinne drept i nattens bombeangrep. Dermed er 182 mennesker drept på Gazastripen, ifølge palestinske tall.

Ingen er drept på Israelsk side etter at militæroffensiven mot Gazastripen startet for åtte dager siden. FN har tidligere sagt at 80 prosent av ofrene på Gazastripen er sivile.
Brende til Midtøsten Utenriksminister Børge Brende (H) tror en våpenhvileavtale i den ukelange konflikten kan være nært forestående.

- Det er positivt at det israelske sikkerhetsutvalget har stemt for det egyptiske forslaget. Jeg opplever at de palestinske selvstyremyndighetene også er positive til avtalen. Nå er Hamas under et enormt press og er nødt til å vurdere dette seriøst, sier Brende til NTB.

Utenriksministeren reiser selv til Midtøsten tirsdag, der han blant annet skal møte Israels utenriksminister Avigdor Lieberman og den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Han sier Norge vil presse på for å få i stand en våpenhvileavtale.

- For oss er det viktig at en våpenhvile legger grunnlaget for å heve blokaden av Gazastripen, og for videre forhandlinger om en tostatsløsning. Løser man ikke det grunnleggende, vil konflikt og vold blusse opp igjen, sier Brende.

- At Israel sier ja til en våpenhvile er en positiv utvikling. Det neste døgnet vil bli svært viktig. Mye står på spill, sier han.

(NTB)

TIL MIDTØSTEN: Utenriksminister Børge Brende (H) reiser til Midtøsten tirsdag. Her er han fotografert etter et møte med FNs generalsekretær i New York tidligere i juli. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB scanpix
TIL MIDTØSTEN: Utenriksminister Børge Brende (H) reiser til Midtøsten tirsdag. Her er han fotografert etter et møte med FNs generalsekretær i New York tidligere i juli. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB scanpix Vis mer