Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel siktes etter leiedrap i Dubai

Holdes ansvarlig for forfalske pass antatt brukt i drapet.

16 NYE ETTERSØKTE: Disse 16 mennene og kvinnene etterlyses i anledning drapet på Hamas-topp Mahmoud al-Mabhouh i Dubai 20 januar 2010. Det totale antallet er nå 27. Foto: Interpol
16 NYE ETTERSØKTE: Disse 16 mennene og kvinnene etterlyses i anledning drapet på Hamas-topp Mahmoud al-Mabhouh i Dubai 20 januar 2010. Det totale antallet er nå 27. Foto: Interpol Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Ron Proser, Israels ambassadør i London, ble ifølge Daily Telegraph innkalt til det britiske utenriksdepartementet i går. Der fikk han høre hva som hadde kommet ut av etterforskningen av drapet på Hamas-toppen Mahmoud al-Mahmoud i Dubai 20. januar.

Flere av leiedrapsteamet som mistenkes for ugjerningen reiste på pass opprinnelig tilhørende briter bosatt i Israel.

Proser ble orientert om at den israelske regjeringen vil bli formelt siktet for drapet.

Mossad, Israels beryktede sikkerhetstjeneste, står ifølge dokumentasjon innhentet av britiske myndigheter bak forfalskningen av opptil 15 britiske pass - passene brukt av det antatte drapsteamet.

EtterretningDette vil nå bli forelagt det britiske parlamentet. Det har imidlertid ikke lykkes etterforskerne å få på det rene hvorvidt det faktisk var Mossad-tjenestemenn eller andre på Israels lønningsliste som utførte selve drapshandlingen.

Også den militære etterretningstjenesten i Israel mistenkes i saken. Andre antatte gjerningsmenn og -kvinner er fra Irland, Frankrike, Australia

Interpol opplyste tidligere denne måneden hjemmesider at de etterlyser ytterligere 16 kvinner og menn for medvirkning til drapet på Hamas-toppen.

LøsskjeggTidligere har bilder fra overvåkingskameraer både på flyplassen og et femstjerners hotellet i Dubai vist hvordan de opprinnelig 11 mistenkte fulgte i hælene på Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh (50) på selve drapsdagen.

Ett av klippene viser hvordan en av de mistenkte i reneste spionstil går inn på et toalett og kommer ut igjen utkledd med parykk og briller. Et annet viser hvordan to av de mistenkte står vakt utenfor rommet mens drapet på al-Mabhouh trolig skjedde.

Utstyrt med parykk, løsskjegg, solbriller og tennisracketer var gjerningsmennene forkledd som turister og forretningsfolk da de jaktet på al-Mabhouh.

Den israelske utenriksminister Avigdor Lieberman har sagt at det ikke finnes noen link mellom Israel og drapet.

Hamas sier ifølge Ha'aretz at Mabdouh hadde en rolle når det gjaldt våpensmugling fra Iran og inn i Gaza, hvor Hamas regjerer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!