Israel skal gjennomføre intern granskning av Gaza-bordingen

Israel skal granske den blodige bordingen av «Mavi Marmara», men ingen får snakke med soldatene som bordet skipet.

INTERNT: Benjamin Netanyahu annonserer at Israel vil gjennomføre en intern granskning av bordingen som førte til at ni aktivister døde. Israel har tidligere nektet å delta i en FN-granskning. Foto: Reuters
INTERNT: Benjamin Netanyahu annonserer at Israel vil gjennomføre en intern granskning av bordingen som førte til at ni aktivister døde. Israel har tidligere nektet å delta i en FN-granskning. Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Israel opplyste i går at de ikke kommer til å bidra til en FN-ledet granskning av hva som skjedde da ni personer ble drept under bordingen av skipet «Mavi Marmara».

I stedet skal Israel gjennomføre en intern granskning av den blodige bordingen, med mulighet for internasjonale bidrag eller å dele rapporten med internasjonale observatører, skriver Haaretz.

I tillegg skal granskningen se på om Israels blokade av Gaza-stripen er lovlig.

Ingen soldat-intervjuer Granskningen, som statsminister Benjamin Netanyahu annonserte i ettermiddag, vil ikke ha mulighet til å intervjue soldater eller offiserer som var med på bordingen.

Israel stiller seg tradisjonelt kritisk til FN, som de mener ikke evner å ta vare på deres sikkerhetsbehov. Forholdet mellom Israel og FN ble ytterligere komplisert av Goldstone-rapporten som gransket Israel og Hamas' brudd på menneskerettighetene under og før Gaza-krigen som startet julen 2008.

Midtøsten-ekspert Nils Butenschøn, direktør for Norsk senter for menneskerettigheter, sa følgende til Dagbladet tidligere i dag:

- I likhet med amerikanerne, foretrekker Israel å ha en egen granskning av sine handlinger. Men det er svært lite trolig at en slik granskning vil fordømme angrepet, sier Butenschøn.

Egypt letter blokaden Samtidig møtte USAs visepresident Joe Biden Egypts president Hosni Mubarak i Sharm-el-Sheikh for å diskutere Egypts blokade av Gaza. Den muslimske republikken har vært under sterkt press fra muslimer siden blokaden av Gaza startet i 2007. Hamas regnes for å være en sikkerhetsrisiko også i Egypt, der opposisjonen til Mubarak støtter Hamas.

- Vi jobber tett med Egypt og våre andre partnere i Midtøsten for å finne måter å bedre den humanitære, økonomiske, politiske situasjonen i Gaza, sa Biden i en uttalelse etter møtet med Mubarak, ifølge Haaretz.

Egypt åpnet grensa for nødhjelp inn til Gaza forrige mandag, rett etter den isralske bordingen, og egyptiske myndigheter sier at åpningen er permanent. Seinere i sommer vil Egypt ferdigstille en underjordisk stålbarriere som skal hindre smuglingen av våpen inn på Gaza-stripa gjennom underjordiske tunneler.

En egyptisk kilde, som ønsker å være anonym, mener utviklingen den siste uka i Midtøsten vil tvinge Israel til å lette blokaden.

- Israel vil revurdere sin politikk angående blokaden av Gaza etter det massive internasjonale presset. Det vil bli en delvis åpning av blokaden. Det palestinske folket vil ikke lenger klage på manglende humanitær bistand og mangel på vann, olje, medisiner, elektrisitet og drivstoff, sier kilden til den israelske avisa.

Fratas rettigheter I dag ble det også bestemt av en komité i Knesset at den arabiske parlamentarikeren Hanin Zuabi fratas en rekke privilegier etter at hun var med på hjelpeflåten til Gaza.

Zuabi fratas muligheten til å forlate Israel, hennes diplomatpass inndras og hun mister retten til gratis rettshjelp hvis hun stilles for retten.

Komiteens avgjørelse må gjennom Knesset før den er endelig, men dagens avgjørelse fikk sju stemmer og kun én stemte imot. Balad-partiet fordømmer inndragelsen av privilegiene på det sterkeste i en uttalelse.

- Avgjørelsen er rasistisk og anti-demokratisk. Zuabis liv er i fare etter dette, og de som står bak avgjørelsen er ansvarlige hvis hun kommer til skade, heter det i uttalelsen.

BLODIG: En israelsk soldat er blodig etter sammenstøtene på båten «Mavi Marmara», som førte til at ni palestinaktivister døde. Foto: AFP
BLODIG: En israelsk soldat er blodig etter sammenstøtene på båten «Mavi Marmara», som førte til at ni palestinaktivister døde. Foto: AFP Vis mer