Israel skal granskes for krigsforbrytelser

Den internasjonale straffedomstolen ICC analyserer landets krigføring på Gaza.

GRANSKES: Den internasjonale straffedomstolen starter en innledende analyse av Israels krigføring på Gaza, for å få klarhet i om det er begått krigsforbrytelser. AFP PHOTO/Menahem KAHANA/SCANPIX
GRANSKES: Den internasjonale straffedomstolen starter en innledende analyse av Israels krigføring på Gaza, for å få klarhet i om det er begått krigsforbrytelser. AFP PHOTO/Menahem KAHANA/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den internasjonale straffedomstolen ICC skal finne ut om Israel begikk krigsforbrytelser under angrepene mot Gazastripen.

Sjefsaktor i ICC, Luis Moreno-Ocampo, har startet en «innledende analyse» av Israels krigføring på Gazastripen. Undersøkelsene startet etter krav fra den palestinske justisministeren Ali Kashan, de palestinske myndighetene, og over 200 organisasjoner og enkeltpersoner.

Dette innebærer ikke at ICC automatisk setter i gang full etterforskning av Israel, men at de vil gjøre en nøye undersøkelse av «alle relevante saksområder», som en av Moreno-Ocampos talsmenn formulerte det mandag.

Rundt 1.300 palestinere, blant dem minst 700 sivile, ble drept under de israelske bombetoktene mot Gazastripen tidligere i år. Ti israelske soldater og tre sivile mistet også livet i løpet av de 22 dagene militæroffensiven varte. Flere av soldatene ble ved uhell drept av sine egne.

Israel bombet blant annet flere FN-bygninger på Gazastripen, blant dem skoler der hundrevis av sivile palestinere hadde søkt tilflukt.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har varslet FN-gransking, men Israel nekter for å ha begått krigsforbrytelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer