Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel skal være kilden til den topphemmelige informasjonen Trump delte med russerne

Israel vil ikke bekrefte at de var kilden til informasjonen.

MØTTES: President Donald Trump tok imot Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og ambassadør Sergej Kisljak i Det ovale kontor onsdag i forrige uke. Det var under dette møtet han skal ha lekket de topphemmelige opplysningene. Foto: Russlands utenriksdepartement / AFP / NTB Scanpix
MØTTES: President Donald Trump tok imot Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og ambassadør Sergej Kisljak i Det ovale kontor onsdag i forrige uke. Det var under dette møtet han skal ha lekket de topphemmelige opplysningene. Foto: Russlands utenriksdepartement / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Israel skal være kilden til den topphemmelige informasjonen president Donald Trump delte med russerne, skriver New York Times.

Diplomatisk komplikasjon
USAs president Donald Trump avslørte hemmelighetsstemplet informasjon i et møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Russlands ambassadør Sergej Kisljak i Det hvite hus forrige uke.

Avsløringen legger en potensiell diplomatisk komplikasjon til situasjonen.

Dersom Trump har delt topphemmelig informasjon med russerne, kan det få store konsekvenser for ham, sier USA-kjenner.

Israel er en av USAs viktigste allierte og er en stor etterretningsamler i Midtøsten, skriver NY Times.

At Trump har delt noe av Israels mest sensitive informasjon til russerne kan skade forholdet mellom de to landene. Det øker også muligheten for at informasjon kan bli gitt til Iran, Russlands nære allierte og Israels største trussel i Midtøsten.

Israel vil ikke bekrefte at de var kilden til informasjonen.

- Israel har full tillit til vår etterretningsdelingsforhold med USA og ser frem til å forsterke forholdet i årene som kommer under president Trump, skriver Ron Dermer, den israelske ambassadøren til USA, i en epost til The New York Times.

- Samtalen var helt innenfor
Presidenten selv mener han er i sin fulle rett til å «dele fakta med Russland».

- Som president ville jeg dele med Russland (på et planlagt og offentlig kjent møte i Det hvite hus), noe jeg har en absolutt rett til å gjøre, fakta vedrørende terrorisme og luftfartssikkerhet, skriver presidenten på Twitter tirsdag.

President Trump har ikke delt strengt hemmelig IS-etterretning med Russland, fastholder USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster.

NEKTER: Den amerikanske sikkerhetsrådgiveren McMaster under en brifing i Det hvite hus tirsdag 16.mai. Han nekter for at Trump har delt topphemmelig informasjon. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB
NEKTER: Den amerikanske sikkerhetsrådgiveren McMaster under en brifing i Det hvite hus tirsdag 16.mai. Han nekter for at Trump har delt topphemmelig informasjon. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB Vis mer

- Forutsetningene er falske, i det at presidenten på noen som helst måte hadde en samtale som var upassende og resulterte i en glipp i den nasjonale sikkerheten, sa McMaster under en pressebrifing i Det hvite hus.

På spørsmål om det er grunn til å bekymre seg om Trump kan ha satt amerikansk etterretning i fare ved å dele hemmeligheter med Russland, svarte McMaster:

- Jeg er ikke bekymret i det hele tatt. Samtalen var helt innenfor.

Han avslørte derimot at Trump ikke var informert om kilden til informasjon delt med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Sergej Kisljak, Russlands ambassadør i USA.

Å dele informasjonen skal ha vært en impulsiv handling, skriver NY Times.

Israels bekymringer om hvordan Trump skulle håndtere klassifisert informasjon ble omtalt i israelske nyhetsmedier tidligere i år. I januar rapporterte aviser at amerikanske embetsmenn advarte sine israelske kolleger om å være forsiktige med hva de fortalte Trump-administrasjonen, fordi det kunne bli lekket til russerne.

- Den islamske stat

Informasjonen skal ha relatert seg til terrorgruppa Den islamske stat.

Informasjonen skal ha kommet fra en av USAs allierte, som ikke skal ha godkjent at informasjonen ble delt med andre parter.

Ifølge Washington Post var etterretningsinformasjonen så hemmelig at selv flere allierte land ikke har tilgang til den. Informasjonen skal ha kommet via en alliert fra en kilde som har tilgang til innsiden av IS' operasjoner.

Saken oppdateres.