FÅR SKRYT: Israel skryter av effektiviteten til Iron Dome-systemet, her fotografert utenfor byen Ashdod på søndag. Foto: AFP / Jack Guez / NTB Scanpix
FÅR SKRYT: Israel skryter av effektiviteten til Iron Dome-systemet, her fotografert utenfor byen Ashdod på søndag. Foto: AFP / Jack Guez / NTB ScanpixVis mer

Israel sliter med å produsere nok superraketter

Rakettforsvaret Iron Dome skal ha avverget flere hundre palestinske rakettangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Israel har flere ganger framhevet forsvarssystemet Iron Dome, som de hevder avverger 90 prosent av alle rakettangrep.

Det femte Iron Dome-batteriet ble hasteinstallert utenfor Tel Aviv på lørdag, etter rakettangrepene mot byen i forrige uke.
Israel hevder de trenger 13 Iron Dome-batterier for å ha et komplett, nasjonalt rakettforsvar.

Et fullt rakettbatteri tar «noen måneder» å lage, ifølge Reuters, og skal koste snaut 30 millioner norske kroner å produsere.

Treffer i lufta Systemet fungerer slik at det finner raketten som er på vei mot området det beskytter. Det avfyrer så et motmissil som skal treffe raketten i lufta.

Iron Dome-missilet er tre meter langt og veier 90 kilo og skal være fylt med 11 kilo med eksplosiver, skriver CNN.

Men nå varsler produsenten ifølge Reuters at de har problemer med å tilfredsstille etterspørselen etter superforsvaret.

Døgnet rundt - Vi jobber døgnkontinuerlige skift, sier en ikke navngitt talsmann for Rafael Advanced Defence Systems Ltd, som produserer Iron Dome.

Israel hevder at de har avfyrt 360 Iron Dome-missiler siden konflikten blusset opp i forrige uke. Hver oppskyting koster mellom 30 og 50 000 dollar.

En sentral forsvarsindustrikilde sier til Reuters at et selskap som Rafael ADS vil kunne produsere opptil 10 missiler pr. dag om de jobber på full kapasitet.

USA-støtte Iron Dome er utviklet ved hjelp av øremerkede midler fra USA - som allerede har spyttet inn over en milliard kroner i systemet.

President Barack Obama har lovet Israel at USA bidrar med snaue 4 ytterligere milliarder.

Flere medier har spekulert i om USA selv ønsker å benytte Iron Dome-systemet, og Israel har ikke avvist at de er aktuelt med et salg.