Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel stanser angrepene på Gaza

Belønner Hamas etter stans i rakettangrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israels statsminister Ehud Olmert har instruert hæren om å stanse alle luftangrep og bakkeoperasjoner mot Gaza. I helgen har Hamas skutt opp bare tre raketter, en svært stor nedgang i forhold til forrige uke da flere titalls raketter ble skutt mot Israel daglig.

Olmert avkrefter at de har inngått en våpenhvile med palestinerne, men sier han vil jobbe for en fredelig løsning.

- Israel er forberedt på å ta viktige og dramatiske skritt for å oppnå fred. Vi vil ikke gi opp denne jobben. Når de ikke skyter raketter på oss, så vil ikke vi angripe dem, sier statsministeren til AP.

Talsmenn for den israelske regjeringen sier de vil vise at de kommer palestinerne i møte når rakettoppskytningene reduseres.

Snakker via Egypt

Det er uklart om Israel og Hamas, som styrer Gaza, har blitt enige om en våpenhvile. Partene snakker ikke direkte med hverandre, men begge har gått med på samtaler gjennom egyptiske myndigheter, bekrefter talsmenn overfor AP.

En anonym kilde i det israelske forsvaret sier at de offisielle reglene om reaksjoner mot Hamas ikke har blitt endret.

- For tiden kjemper vi ikke mot Hamas, det er uoffisielle restriksjoner på angrep. Hvordan dette vil utvikle seg får vi se etterhvert, sier han til den israelske avisa Haaretz.

PROTESTER: Palestinske barn under en demonstrasjon i Gaza mot israelske angrep. Det har vært en relativt fredelig helg etter forrige ukes eksplosjon i voldelige angrep. Foto: Scanpix
PROTESTER: Palestinske barn under en demonstrasjon i Gaza mot israelske angrep. Det har vært en relativt fredelig helg etter forrige ukes eksplosjon i voldelige angrep. Foto: Scanpix Vis mer

Den militære tjenestemannen sier de ser for seg tre mulige scenarier:

• Hvis rakettangrepene stopper helt, vil Israel ikke angripe Gaza.

• Hvis Hamas bare skyter mot Sderot og andre landsbyer rett ved grensa mot Gaza, så vil Israel svare med luftangrep.

• Hvis raketter skytes mot Ashkelon lenger unna Gaza, så vil israelerne svare med bakkeoperasjoner som i forrige uke.

Dødelig uke

Israel trakk seg ut fra Gaza sist mandag, og stanset angrepene onsdag, etter en ukes militær offensiv der rundt 120 palestinere ble drept. Offensiven var et svar på en dramatisk økning i rakettoppskytninger fra Gaza sist uke, som drepte fire og såret flere titalls isralere. I tillegg ble åtte studenter drept da en palestiner angrep en religiøs skole i Jerusalem torsdag.

Flere internasjonale organisasjoner, blant dem Amnesty, Care og Redd Barna, slo alarm om at de humanitære forholdene i Gaza ikke har vært verre siden 1967.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media