Israel stanset hjelpen til Jenin

JERUSALEM (Dagbladet): Den israelske hæren hindret også i går hjelpesendinger fra FN i å nå de overlevende i flyktningleiren i Jenin, til tross for avtaler om det motsatte. Hjelpearbeidet i leiren vil kreve en massiv internasjonal innsats, mener FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går slapp internasjonale organisasjoner for første gang inn i flyktningleiren i Jenin. Leiren har vært åsted for de hardeste kampene og de groveste overgrepene mot palestinske sivile siden intifadaen startet høsten 2000. Men tross løftene om tilgang la den israelske hæren hindringer i veien for hjelpesendingene i går.

- Vi må snu. Vi har to lastebiler her med vann og mat som vi ønsker å frakte lenger inn i flyktningleiren, men vi får ikke lov, sier FN-talsmannen Omar Dajani på telefon inne fra leiren.

Den israelske okkupasjonshæren begrunnet stansen med at store deler av leiren fortsatt er for farlig å ferdes i. Blant annet skal det være lagt ut eksplosive feller, og det ligger mye udetonert ammunisjon der.

- I seks dager har de stengt internasjonale organisasjoner ute med den begrunnelse at de trengte tid til å rydde opp. Nå sier de at det fortsatt er for farlig her, sier Dajani.

Folk fra Det internasjonale Røde Kors, palestinske Røde Halvmåne og representanter fra den israelske hæren var i går inne i leiren for å skaffe oversikt over skadene, hjelpe sårede og sørge for at de døde får en verdig begravelse.

- Det er for tidlig å si noe om antallet drepte og skadde, sier talskvinne for Røde Kors, Jessica Baray.

I går ble 14 døde lokalisert. Sju av dem ble tatt ut, mens de resterende lå inne i hus det var for farlig å gå inn i. Noen få skadde ble også hentet ut for behandling. Et ukjent antall mennesker ble fanget da husene raste sammen over dem.

Noen av dem kan fortsatt være i live, men det krever spesialister for å kunne hente dem ut.

Palestinske myndigheter mener 500 mennesker er drept inne i flyktningleiren - de fleste av dem sivile. Israelske myndigheter sier det dreier seg om rundt 100 drepte - de fleste væpnede palestinere.

I RUINER: Palestinere vandrer gjennom det som en gang var deres hjem i flyktningleiren i Jenin. Israelske styrker har jevnet mange hus med jorden for å opprettholde tett kontroll over leiren.
INGEN OVERSIKT: Det er for tidlig å si noe om antall drepte og skadde i flyktningleiren. Hjelpeorganisasjonene jobber nå for å gi de døde en verdig begravelse.