Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel stanset svensk båt på vei til Gaza

Israels marine har oppbrakt en båt med svensk flagg som var på vei til Gaza, bare dager etter at en norsk båt ble stanset.

MARINEFARTØY: Israelske marinefartøy patruljerer utenfor byen Ashdod. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB scanpix
MARINEFARTØY: Israelske marinefartøy patruljerer utenfor byen Ashdod. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Båten, som har navnet Freedom for Gaza og hadde tolv aktivister og medisinsk utstyr om bord, ble geleidet til den israelske havnebyen Ashdod og alle om bord ble tatt inn til avhør.

Den israelske marinen hevder lørdag at båten ble overvåket og så oppbrakt i henhold til folkeretten.

Norske Al-Awda, som opprinnelig het Kårstein, ble stanset forrige helg i internasjonalt farvann, og alle om bord ble tatt inn til avhør av israelske myndigheter.

Flere båter

Al-Awda og Freedom er to av fire båter som reiste fra skandinaviske havner i midten av mai med det formål å bryte blokaden av Gaza. De to siste i Freedom Flotilla befinner seg i Palermo.

Israel sier at de informerte dem om bord om at de krenket en lovlig marineblokade av Gazastripen, og at de kunne levere humanitære forsyninger ti Gaza i Ashdod.

Gruppen som står bak aksjonen, Ship to Gaza, sier båten ble oppbrakt i internasjonalt farvann. De krever at den bringes tilbake til der den ble stanset, og at den får fortsette gjennom internasjonalt og palestinsk farvann til sin destinasjon, i henhold til folkeretten.

Internasjonalt farvann

- Det må understrekes at båten ble kapret i internasjonalt farvann, og at det er en piratakt. Det kan ikke aksepteres, og vi håper den svenske regjeringen reagerer, sier talsmann for Ship to Gaza, Dror Feiler.

- Vi har ingenting ulovlig om bord, og alle som er på båten, har papirene sine i orden. Israel har derfor ingen grunn til å gjøre som de har gjort, sier Feiler videre.

Ship to Gaza mistet kontakten med det svenske fartøyet fredag kveld da det var 40 sjømil fra Gaza, og har ennå ikke hørt noe fra dem som var om bord. Organisasjonens israelske advokat undersøker nå situasjonen.

Israel har utkjempet tre kriger på Gazastripen siden 2008 og sier at blokaden er nødvendig for å hindre palestinerne der i å få tak i våpen eller materiale som kan brukes til å lage bomber.

FN-tjenestemenn sier imidlertid at den humanitære situasjonen i Gaza er uholdbar. 80 prosent av befolkningen er avhengig av nødhjelp, og de 2 millionene som bor i den lille enklaven har ingen mulighet til å forlate området på grunn av blokaden.