Israel starter massedeportasjon av afrikanske immigranter

- Hittil har 500 gått med på å reise frivillig, mens 300 er arrestert, opplyser en talskvinne for myndighetene.

MÅ REISE: Israel startet natt til mandag massedeportasjon av afrikanske immigranter som har tatt seg ulovlig inn i landet. På bildet er et barn fra Sør-Sudan som blir deportert fra Tel Aviv-området. En israelsk hjelpearbeider har skrevet «I love you» på bussen barnet blir fraktet bort med. Foto: JIM HOLLANDER / EPA / NTB SCANPIX
MÅ REISE: Israel startet natt til mandag massedeportasjon av afrikanske immigranter som har tatt seg ulovlig inn i landet. På bildet er et barn fra Sør-Sudan som blir deportert fra Tel Aviv-området. En israelsk hjelpearbeider har skrevet «I love you» på bussen barnet blir fraktet bort med. Foto: JIM HOLLANDER / EPA / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel startet natt til mandag massedeportasjon av afrikanske immigranter som har tatt seg ulovlig inn i landet.

Et charterfly med 127 menn, kvinner og barn om bord satte ved midnatt kursen for Juba i Sør-Sudan.

Israelsk politi har den siste uka pågrepet hundrevis av sørsudanere, etter at en domstol slo fast at de ikke har krav på flyktningstatus.

Sør-Sudans regjering, som er svært velvillig innstilt til Israel, har ingen innvendinger mot hjemsendelsen.

Nært forhold Israel støttet i flere tiår SPLA-geriljaen i Sør-Sudan i deres kamp for løsrivelse fra det muslimske Nord-Sudan.

Etter uavhengigheten er forholdet ytterligere styrket og myndighetene i Sør-Sudan håper på israelske investeringer innen olje- og jordbrukssektoren.

En talsmann for sørsudanske myndigheter, Clement T. Dominic, opplyser at landet nå vil etablere ambassade i Jerusalem.

Sør-Sudan blir i så fall det første land i verden som gjør dette og som dermed anerkjenner Israels krav på Jerusalem som sin evige og udelelige hovedstad.

Frivillig De fleste av sørsudanerne som satt på flyet natt til mandag, hadde frivillig gått med på hjemsendelse. Israel lokket med drøyt 7 500 kroner i reisepenger per voksen, samt 2 300 kroner per barn.

Hundrevis av afrikanere som motsetter seg hjemsendelse, er de siste ukene pågrepet i Israel, de fleste av dem sørsudanere.

MASSEDEPORTASJON: En talskvinne fra israelske myndigheter sier 500 har gått med på å reise frivillig, mens 300 er arrestert. Foto: JIM HOLLANDER / EPA / NTB SCANPIX
MASSEDEPORTASJON: En talskvinne fra israelske myndigheter sier 500 har gått med på å reise frivillig, mens 300 er arrestert. Foto: JIM HOLLANDER / EPA / NTB SCANPIX Vis mer

- Hittil har 500 gått med på å reise frivillig, mens 300 er arrestert, opplyser en talskvinne for myndighetene, Sabine Hadad.

Israels innenriksminister Eli Yishai har lovet å tømme landet for ulovlige innvandrere og har varslet ukentlige flylaster til Sør-Sudan og Elfenbenskysten.

Planen er også å sende hjem eritreere og sudanere, men dette kan by på problemer ettersom myndighetene i disse landene ikke ønsker å ta imot dem.

Rasistiske slagord Israelske myndigheter anslår at 60 000 afrikanere har ulovlig opphold i landet, etter å ha sneket seg over grensa fra Egypt.

Den siste måneden har det vært flere store demonstasjoner mot afrikanske innvandrere. I Tel Aviv raserte demonstranter i forrige måned butikker drevet av afrikanere og ropte rasistiske slagord som «kast de svarte ut».

Statsminister Benjamin Netanyahu har hevdet at afrikanere er i ferd med å «oversvømme» Israel og at dette truer «landets karakter».

FLYKTNINGER: Afrikanske flyktninger sover på en lekeplass i Levinsky Park i Tel Aviv. Israel massedeporterer afrikanske flyktninger, og søndag 17. juni ble flere hundre fraktet til flyplassen Ben Gurion. Herfra blir de flydd ut av landet. Foto: JIM HOLLANDER / EPA / NTB SCANPIX
FLYKTNINGER: Afrikanske flyktninger sover på en lekeplass i Levinsky Park i Tel Aviv. Israel massedeporterer afrikanske flyktninger, og søndag 17. juni ble flere hundre fraktet til flyplassen Ben Gurion. Herfra blir de flydd ut av landet. Foto: JIM HOLLANDER / EPA / NTB SCANPIX Vis mer