SØKTE DEKNING Sivile israelere søkte dekning i bomberom i byen Sderot etter at mer enn 50 raketter fra Gaza ble sendt mot Israel. Foto: NTB Scanpix /AFP
SØKTE DEKNING Sivile israelere søkte dekning i bomberom i byen Sderot etter at mer enn 50 raketter fra Gaza ble sendt mot Israel. Foto: NTB Scanpix /AFPVis mer

Israel svarte på rakettangrepene fra Gaza

Palestinske islamister har gjennomført det største rakettangrepet på lang tid mot mål i det sørlige Israel. I kveld slo Israel tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den palestinske gruppen Islamsk hellig krig har tatt på seg ansvaret for rakettene. Angrepene var en hevnaksjon etter at tre palestinere dagen før ble drept av en israelsk rakett, het det i en kunngjøring.

- De har nå passert 50 raketter, og de fortsetter å skyte, sa en kilde i sikkerhetstjenestene i Israel til nyhetsbyrået AFP onsdag ettermiddag.

Ifølge avisa Jerusalem Post skjøt israelsk artilleri onsdag granater mot «to mål knyttet til infrastruktur for terrorisme». Antirakettsystemet, som kalles Jernkuppelen, skal ha ødelagt to av rakettene som ble avfyrt, het det på avisens nettsider.

Israelske kampfly gjennomførte i tillegg angrep mot en rekke mål på Gazastripen.

Krever reokkupasjon Israelske myndigheter oppfordret alle innbyggere som bor i en avstand på 40 kilometer eller mindre fra Gazastripen, til å holde seg i tilfluktsrommene.

Israel vil slå kraftig tilbake, advarer statsminister Benjamin Netanyahu.

- Vi vil fortsette å slå tilbake mot dem som ønsker å skade oss. Vi vil skride svært kraftfullt til verks mot dem, sier han.

Angrep 29 mål Og seinere på dagen satte Israel handling bak ordene.  
En talsmann for den israelske hær (IDF)  opplyser ondsdag kveld at israelske fly har angrepet 29 mål på Gaza-stripen.
- Alle våre fly er nå tilbake i sikkerhet på basen, opplyser IDF.

Ifølge palestinske øyenvitner ble baser til både Islamic Jihad og Al-Qud-brigaden rammet.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er dette de kraftigste trefningene siden den åtte dager lange konflikten i november 2012. Byråets fotograf var selv vitne til ni israelske angrep mot baser til Al-Qud og Hamas militære fløy Al-Qassam.

Vil ha okkupasjon Israels utenriksminister Avigdor Lieberman, som leder det høyreorienterte partiet Yisrael Beiteinu, mener angrepet er så alvorlig at Israel på nytt bør okkupere Gazastripen.

- Etter et angrep som dette, en kryssild med mer enn 50 raketter, er det ikke noe annet alternativ enn en full reokkupasjon av hele Gazastripen, sier han til fjernsynskanalen Channel 2.

Israel trakk seg ut av Gazastripen i 2005.

Gir Israel skylden Den palestinske bevegelsen Hamas, som har makten på Gazastripen, gir på sin side Israel skylden for opptrappingen.

- Vi advarer mot konsekvensene av enhver opptrapping, og vi understreker at palestinerne har rett til å gjøre motstand for å forsvare seg, sier islamistgruppens talsmann Ihab al-Ghassin.

Åtte av rakettene som ble avfyrt mot Israel, traff urbane områder, ifølge den israelske hæren. Én slo ned i nærheten av et bibliotek i byen Sderot, mens en annen slo ned like ved en bensinstasjon. (NTB)