<strong>SANNHETENS ØYEBLIKK:</strong> En ultraortodoks jøde går forbi en valgplakat for Israels Arbeiderparti (Labor) med sloganet "I sannhetens øyeblikk.... Barak". På plakaten er Kadima-leder og utenriksminister Tzipi Livni (t.v.), Arbeiderpartiets fremste mann, nå forsvarsminister, Ehud Barak og Likud-leder og tidligere statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Sebastian Scheiner/Scanpix
SANNHETENS ØYEBLIKK: En ultraortodoks jøde går forbi en valgplakat for Israels Arbeiderparti (Labor) med sloganet "I sannhetens øyeblikk.... Barak". På plakaten er Kadima-leder og utenriksminister Tzipi Livni (t.v.), Arbeiderpartiets fremste mann, nå forsvarsminister, Ehud Barak og Likud-leder og tidligere statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Sebastian Scheiner/Scanpix Vis mer

Israel synes å gå langt til høyre i tirsdagens valg

- Det vil skape trøbbel for USAs president Barack Obamas fredsønsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GAZA BY (Dagbladet.no): Israel synes å gå langt til høyre i tirsdagens valg. Det vil skape trøbbel for USas president Barack Obama og hans fredsønsker, mener israelske kommentatorer.

De første utenlandske lederne Obama ringte til etter at han begynte som president, var palestinske og israelske.

Den raske utnevnelsen av erfarne George Mitchell som USAs Midtøsten-utsending, viser og Obamas ønske om fred i Midtøsten. Men meningsmålingene for valget om to dager gir ingen grunn til optimisme, ifølge israelere.

- Det vil bli hardere for Obama med en israelsk regjering mer til høyre, sier kommentatoren og journalisten i den israelske avisa Yedioth Ahronoth, Nahum Barnea, til Dagbladet.

Hans israelske journalistkollega, Gideon Levy i avisa Ha?aretz, er enig:

- Jeg er pessimist som alltid: Obama, og (utenriksminister Hillary) Clinton spesielt, kommer ikke til å presse Israel nok til at det blir endring. Atmosfæren mellom Jerusalem og Washington blir ikke like bra med en ekstrem israelsk regjering, men det blir mer av det samme. Dessverre, for endring til det bedre krever kraftig amerikansk press, sier Levy til Dagbladet.

Lang vei fram
Tidligere statsminister og Likud-leder Benjamin Netanyahu og Kadimas Tzipi Livni ligger i tet på meningsmålingene. Netanyahu leder fremdeles, men hvem som tar valgseieren, er åpent siden så mange som 20 prosent av velgerne ennå ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på.

Lang vei frem
- De virkelige problemene vil komme etter at valgresultatet er klart. Ikke noe parti vil stå fram som det viktigste, som partiet som skal forme regjeringen. To partier vil få et sted mellom 20 og 25 seter — og en koalisjon trenger minst 60. Vanskelige forhandlinger gjenstår før vi får en regjering, sier Barnea.

Kommentatoren trekker fram den russiske immigranten Avigdor Liebermans og partiet Yisrael Beiteinu (Israel vårt hjem) som valgets store fenomen. Inntil nylig var Liebermans parti et sekterisk parti for russere fra tidligere Sovjetunionen. Nå får det støtte fra mange israelere, og spesielt de unge.

- Lieberman er historien under dette valget. Operasjonen i Gaza fikk mange israelere til å bevege seg mot høyre politisk. Stemningen er veldig hard. Folk er skuffet over etablissementet og ønsker hardere hånd mot arabere og palestinere, sier kommentator Barnea.

Yisrael Beiteinu ligger an til å bli Israels tredje største parti, hvilket fører Arbeiderpartiet (Labor) ned på en fjerdeplass, noe som aldri før har skjedd.

Dager før valget samlet Lieberman-supportere seg på Plaza Hotel i Nasaret. Ungdommene, i alderen 16-18 år, veivet med israelske flagg og ropte «død over araberne» og «ikke lojalitet, ikke statsborgerskap».

Liberman krever at 20 prosent av Israels befolkning, de israelske araberne, avlegger troskapsed til staten Israel. Hvis de ikke gjør dette, må de forlate landet, er hans budskap. Hele 70 prosent av israelerne støtter Liebermans forslag, viser en undersøkelse.

Rasister i regjering
- Hvis Lieberman hadde vært i den norske regjeringen, hadde Israel kuttet båndene sine til Norge. Men Israel er privilegert: De kan ha rasister i regjeringen, men det er kanskje like greit. Kanskje Israel nå vil vise sitt sanne ansikt, sier Ha?aretz-kommentator Levy til Dagbladet.

Hele 34 partier har gitt inn lister på Knesset-kandidater foran det israelske valget, og er en salig blanding av ekstreme høyrepartier, miljøpartier, sentrumspartier og partier som brenner for enkeltsaker som endring av utdanningssystemet, fordeler for holocaust-overlevende, bankreformparti, ja til hasjparti og rettigheter for skilte menn-parti.

Ved forrige valg opplevde 180?000 israelere at stemmene deres ble forkastet, da et parti må få over to prosent for å komme inn i Knesset.

<strong>TRØBBEL:</strong> Israel synes å gå langt til høyre i tirsdagens valg. Det vil skape trøbbel for USas president Barack Obama og hans fredsønsker, mener israelske kommentatorer. Foto: Charles Dharapak/Scanpix
TRØBBEL: Israel synes å gå langt til høyre i tirsdagens valg. Det vil skape trøbbel for USas president Barack Obama og hans fredsønsker, mener israelske kommentatorer. Foto: Charles Dharapak/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer