Israel-Syria: Clinton til Shepherdstown for tredje gang

I dag kommer Bill Clinton tilbake til Shepherdstown for å blåse liv i fredsforhandlingene mellom Israel og Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Bill Clinton hadde i går separate møter med Israels statsminister Ehud Barak og Syrias utenriksminister Farouk a-Sharaa. De to partene møttes ikke ansikt til ansikt i løpet av gårsdagen, skriver CNN.

Nå har USA og Russland erklært at multilaterale forhandlinger skal gjenopptas i Moskva 1. febrar. Hensikten er å redusere spenningen mellom Israel og de arabiske statene i Nord-Afrika og Den persiske gulf.

Håpet er at Clintons tredje besøk til Shepherdstown skal 'få partene til å brette opp skjorteermene' uttalte USAs talsmann James Rubin.

USAs utenriksminister Madeleine Albright er også med på å tilrettelegge forhandlingene. Hun hadde i går et møte med al-Sharaa, som skal være misfornøyd med at det ikke har vært noen forhandlinger om syrernes hovedkrav, som er en israels tilbaketrekning fra Golanhøydene.

Fire komitéer er satt ned for å komme fram til en enighet om de viktigste forhandlingsspørsmålene: grenser, et normalisert forhold mellom de to landene, sikkerhetsspørsmål og vann. De to komitéene som skal arbeide med vann- og grensespørsmål, har så langt ikke hatt noen møter.

En av de syriske talsmannene har uttalt at forhandlingene er i krise. Rubin hevder at forhandlingene går sin gang, men ikke så effektivt som USA hadde håpet.