Israel-Syria: Forhandlingene gjenopptas i kveld

Fredag kveld var det jødisk sabbbat og avslutningen på muslimenes ramadan. Før det møttes Israelernes statsminister Ehud Barak og syrernes utenriksminister Farouk al-Sharaa ansikt til ansikt for første gang siden tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Bill Clinton har lagt fram et «arbeidsdokument» for partene, som han håper vil gå fortgang i prosessen, skriver CNN. Ifølge Joe Lockheart, talsmann for Det hvite hus, inneholder dokumentet et sammendrag over forhandlingsspørsmålene. Ifølge planen skal dokumentet brukes i daghens forhandlinger.

Barak og al-Sharaa reiser kanskje hjem i begynnelsen av neste uke, og overlater de videre forhandlingene til sine medarbeidere.

Vanskelig prosess

- Dette er svært vanskelig, sa Clinton før han forlot Det hvite hus i går. Partene arbeider hardt, og de forsøker å komme fram til en enighet.

Forhandlingene har gått langsomt fordi partene har vært uenige om hvilke spørsmål som skulle behandles først - sikkerhets- eller grensespørsmål. Forhandlerne har vært delt inn i fire komiteer som skal forhandle om grenser, fredelige relasjoner, sikkerhet og vann.

Hensikten var at forhandlingene skulle gå parallelt. Men så langt har det ikke vært noen møter for komiteen som skal behandle spørsmålet om israelsk tilbaktrekning fra Golan-høydene. Syria insisterer på et møte, og beskylder Israel for å hale ut prosessen.

Clinton ser det som sin jobb å forsøke å få partene til å samarbeide.

- Jeg forsøker å føre mennesker sammen og finne ut hva de har til felles, og hva de er uenige om, sa Clinton.