Israel takker USA for atomvåpenstøtte

Kunne ha banet vei for et atomvåpenfritt Midtøsten.

LØFTE: USAs president holdt et løfte USA ga Israel i 2010. Foto: NTB Scanpix
LØFTE: USAs president holdt et løfte USA ga Israel i 2010. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Israels statsminister Benjamin Netanyahu takker USA for å ha blokkert et egyptisk forslag som kunne ha banet vei for et atomvåpenfritt Midtøsten.

Netanyahu ringte lørdag utenriksminister John Kerry for å takke ham og president Barack Obama for å ha holdt et løfte USA ga Israel i 2010, sier en israelsk tjenestemann til Haaretz.

USA, Storbritannia og Canada nektet å undertegne utkastet til sluttdokument fra den såkalte tilsynskonferansen i regi av FN i New York, fordi det åpnet for å starte arbeidet med å gjøre Midtøsten til atomvåpenfri sone.

Israel er det eneste landet i Midtøsten som har atomvåpen. Landet er også ett av få i verden som ikke har sluttet seg til Ikkespredningsavtalen (NPT).

Den manglende enigheten utløste et sjeldent uttrykk for diplomatisk harmoni fra Netanyahu til USA. Statsministerens forhold til president Barack Obama har vært svært anstrengt i kjølvannet av USAs forhandlinger om en atomavtale med Iran, samt uenigheter om Palestina-politikken.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer