IRRASJONELL: Tyrkias president Abdullah Gul mener Israel sliter ut forholdet mellom de to landene. Foto: REUTERS / Jo Jung-Ho / SCANPIX
IRRASJONELL: Tyrkias president Abdullah Gul mener Israel sliter ut forholdet mellom de to landene. Foto: REUTERS / Jo Jung-Ho / SCANPIXVis mer

- Israel taper mest ved et brudd med Tyrkia

Israel har mye mer å tape enn Tyrkia dersom det blir brudd i forholdet mellom de to landene, mener analytikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Tyrkias president Abdullah Gül sier at Israels tilsynelatende vilje til å bli enda mer isolert er irrasjonell.

- De har ikke mange venner i regionen. Nå ser det også ut til at de vil bli kvitt forholdet til Tyrkia, sier Gul i et intervju med Reuters.

Gul mener at splittelsen internt i den israelske regjeringen hindrer den i å reparere forholdet til Tyrkia.

Tyrkia har truet med å bryte de diplomatiske forbindelsene til den jødiske staten som en reaksjon på Israels bording av konvoien med hjelpesendinger til Gazastripen i slutten av mai.

Ni tyrkiske, propalestinske aktivister ble drept i angrepet.

Myndighetene i Tyrkia har stengt luftrommet for israelske militærflyginger. Tidligere denne uka truet den tyrkiske utenriksministeren Ahmet Davutoglu med å bryte de diplomatiske forbindelsene til Israel hvis ikke israelske myndigheter beklager bordingen av det tyrkiske skipet Mavi Marmara og andre fartøyer som deltok i konvoien med hjelpesendinger til Gaza.

Den israelske universitetsprofessoren Ofra Bengio, som har skrevet bok om det israelsk-tyrkiske forholdet, mener at det er Israel som vil bli den største taperen dersom forholdet til Tyrkia brytes.

- Tyrkia er NATO-medlem og har nære forbindelser til muslimske land. Tyrkia kan lett si farvel til oss. Vi er et lite, isolert land i regionen, fastslår Bengio.

(NTB)