Israel tar hevn

I natt har Israel skutt med raketter og sprengt palestinske hus. Angrepene er hevn for de blodige massakrene i Tel Aviv i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidlig mandag morgen ga Israels sikkerhetskabinett grønt lys for forslag fra den israelske hæren om gjengjeldelser.

Kabinettet besluttet «å intensivere anti-terrorist-kampen», men avviste et forslag fra utenriksminister Benjamin Netanyahu om å sende palestinernes leder Yasser Arafat i eksil.

Søndag kveld kjørte to kolonner med israelske pansrede militærkjøretøy, støttet av kamphelikoptre, inn i byen Rafah sør på Gazastripen.

Ifølge øyenvitner skjøt helikoptrene raketter mot en flyktningleir og stridsvognene sprengte et hus i luften. Huset tilhørte en militant palestiner som var mistenkt for å være involvert i angrep mot Israel.

Sju palestinere skal ha blitt skadet i aksjonen.

Israelske militærhelikoptrene skjøt også minst 14 raketter mot mål i Gaza by. Fem personer ble lettere skadet og rakettene forårsaket strømbrudd i deler av byen.

23 drept

Klokka 18.30 søndag ettermiddag, midt i rushtiden, sprengte to selvmordsbombere seg i luften i Tel Aviv. Minst 23 mennesker ble drept i aksjonen, og over hundre ble såret, flere av dem alvorlig. Døde og sårede lå strødd i gatene og butikker var knust etter attentatene.

De to angrepene skjedde nesten samtidig ved den gamle busstasjonen og et kjøpesenter. Selvmordsaksjonen er den nest mest blodige siden intifadaen startet, opplyser politiet.

Døde og sårede lå strødd i gatene og butikker var knust etter attentatene.

- Jeg hørte eksplosjonen, og kjente lufttrykket. Jeg skjønte det kom til å være mange drepte. Vi så etter mennesker som pustet, sier et av øyenvitnene, Alon Oz til israelsk militærradio.

Bombene var fylt med bolter og stålkuler, slik at de kunne føre til størst mulig skade på flest mulig mennesker i det travle området. Åstedet er Tel Avivs «red-light district», fullt av alkoholkiosker, barer, lokaler for billige telefonsamtaler og sexbutikker.

Ulovlige innvandrere

Om lag halvparten av de omkomne er trolig fattige innvandrere. Bydelen som ble rammet av aksjonen er full av ulovlige innvandrere fra Romania, Russland og den tredje verden, som Afrika, Thailand og Kina.

En 29 år gammel mann fra Kongo sa på en blanding av engelsk og hebraisk at mange av de sårede han prøvde å hjelpe, stakk av før politiet kom.

Politiet lover at innvandringspolitiet ikke vil bli involvert og ber nå de ulovlige innvandrerne om å ta kontakt.

Påtar seg ansvaret

Angrepet kom etter massiv kritikk og rop om hevn fra palestinsk side etter at israelske soldater har drept mange medlemmer av militante organisasjoner og jevnet hundrevis av hus med jorda de siste månedene.

Tre forskjellige rivaliserende palestinske grupper har påtatt seg ansvaret for attentatet.

Først tok den radikale palestinske gruppa Islamsk hellig krig på seg ansvaret i en telefonsamtale fra Jenin på den okkuperte Vestbredden, men lederen for organisasjonen, Ramadan Shallah, sa senere til al-Jazeera at de støttet angrepet, men ikke sto bak det.

Senere var den litt større militante organisasjonen Hamas frampå med å påta seg ansvaret for aksjonen i en telefon fra Jerusalem, og til slutt kom al-Aqsa-martyrenes brigader på banen og ville ha ansvaret for det grusomme blodbadet.

Fordømmer

Den palestinske selvstyremyndigheten fordømte i en erklæring selvmordsattentatet mot israelske sivile.

«Selvstyremyndigheten avviser ideen om hevn som noen bruker for å rettferdiggjøre slike angrep mot israelske sivile,» het det i erklæringen, der det blir lovet å forfølge dem som er ansvarlige, enten det er gjerningsmennene, planleggerne eller andre.

Også USAs president George W. Bush var tidlig ute med en fordømmelse av selvmordsaksjonen, som han kalte en «brutal terrorhandling».

Attentatet er det første på seks uker i Israel. 21. november i fjor ble 11 mennesker drept da en selvmordsbomber angrep en buss i Kiryat Menahem utenfor Jerusalem.

(NTB)

MINST NI RAKETTER</B> ble avfyrt mot palestinske mål. En fortvilet mann undersøker skadene.
BLODBAD: 23 mennesker ble drept i de grusomme angrepene i Tel Aviv i går ettermiddag.
MANGE SKADET:</B> Mange palestinere ble skadet da hevnaksjonene kom.
MOT ISRAEL:</B> Rasende palestnere roper slagord mot Israel etter rakettangrepene i natt.