GRANSKES: Aktivistene har levert sterke vitnesbyrd, og Israel har lekket en rekke videoer. Nå skal bordingen granskes. Faksimile: IDF
Foto: Youtube
GRANSKES: Aktivistene har levert sterke vitnesbyrd, og Israel har lekket en rekke videoer. Nå skal bordingen granskes. Faksimile: IDF Foto: YoutubeVis mer

Israel tar med fredsprisvinner og general fra Canada

I granskingen av bordingen av aktivistskipene 31. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Israel vil la to utlendinger delta i en kommisjon som skal granske bordingen av skipene med hjelpesendinger til Gaza.

Den nordirske politikeren David Trimble, som fikk Nobels fredspris i 1998, skal delta i granskingskommisjonen som observatør. Det skal også den kanadiske generalen Ken Watkin, opplyser israelske myndigheter.

De øvrige medlemmene av kommisjonen vil være israelske. Israel har tidligere avvist et forslag fra FN om å opprette en internasjonal gransking.

Regjeringen i USA mener Israel har tatt et viktig skritt ved å sette i gang en egen gransking av bordingen i slutten av mai, hvor ni aktivister med tyrkisk bakgrunn ble drept. Arbeidet med granskingen bør komme i gang raskt, og resultatene må bli gjort offentlige, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.
Høyesteretts- dommer Granskingskommisjonen skal ledes av den tidligere israelske høyesterettsdommeren Yaakov Tirkel. Den formelle beslutningen om å starte granskingen vil bli tatt av regjeringen mandag, heter det i en uttalelse fra kontoret til den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu.

General Ken Watkin konverterte til jødedommen for noen år tilbake, ifølge nettleksikonet Wikipedia.
 Israel opplyser at landet selv vil granske bordingen av skipene med nødhjelp til Gazastripen, men to utenlandske observatører skal delta i granskingen.

(NTB-AFP-Reuters).

SNUR: Israel og statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: EPA/Scanpix
SNUR: Israel og statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: EPA/Scanpix Vis mer