Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel tilbake i hengemyra

For seks år siden jagde Hizbollah Israel ut av Sør-Libanon. Nå har den sjiamuslimske gruppa fått israelerne til å invadere igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ET ELLER ANNET STED i Sør-Libanon eller i Bekaa-dalen sitter to israelske soldater som den sjiamuslimske Hizbollah-militsens fanger. I Beirut smiler Hizbollah-leder sjeik Hassan Nasrallah fornøyd i skjegget fordi han nå kan lage storpolitikk ut av bortføringene. Og i Jerusalem har den israelske regjeringen ikke noe annet alternativ å by på enn det vanlige: militær intervensjon.

Israel har brent seg på å invadere Sør-Libanon tidligere. Det er ingenting som tyder på at det skal gå lettere denne gangen.

For i tillegg til konflikten på nordfronten, har Israel også en krig gående i sør, mot palestinske islamister og regjeringspartiet Hamas. Også der sitter en israelsk soldat som fange. Gilad Shalit ble bortført av militante palestinere for et par uker siden. Bortsett fra at noen titalls sivile palestinere har mistet livet, er Shalits løslatelse ikke kommet nærmere. Men israelerne trapper opp konflikten i Gaza, palestinerne skal straffes kollektivt for det som har skjedd.

INNBYGGERNE I SØR-LIBANON oppdaget allerede i går formiddag at de også kommer til å betale dyrt for Hizbollahs angrep på israelske soldater tidligere på dagen. Fra sjøen, fra lufta og fra bakken begynte israelerne å skyte. Qasmiyeh-brua på hovedveien fra Beirut til Tyr ble sønderbombet, fire andre bruer og annen infrastruktur ble også ødelagt. To libanesere ble drept og minst fem såret, deriblant to journalister.

Hver eneste dag patruljerer israelske soldater grenseområdet mellom Israel og Libanon. Soldatene som ved åttetida norsk tid kom kjørende i to pansrede Hummer-jeeper, et par mil fra Middelhavets strender og sør for den libanesiske landsbyen Aita as-Shaab, ble møtt av Hizbollah-soldater med skytevåpen og eksplosiver. Tre soldater ble drept og to bortført. Da israelske soldater rykket inn i Libanon seinere på formiddagen, gikk stridsvognen deres på en mine. Fire israelske soldater mistet livet. Ytterligere en israeler og en Hizbollah-soldat ble drept i skuddvekslinger etterpå. I går kveld bombet israelske fly også en palestinsk geriljabase, 16 kilometer sør for Beirut, opplyser nyhetsbyrået Ap.

-  For første gang siden Israel trakk seg ut av Sør-Libanon for seks år siden, ble innbyggerne i området i går via radio bedt om å holde seg innendørs og ta alle forholdsregler, forteller Lois Assi fra landsbyen Ebel es-Saqi på telefon til Dagbladet.

Han jobbet for den norske FN-bataljonen i Sør-Libanon i mange år. I går opplevde han at en av de nedlagte norske posisjonene fikk en fulltreffer.

BÅDE DEN LIBANESISKE og den israelske regjeringen satt i krisemøter i går kveld. Hizbollah, som også er et politisk parti, er med i den libanesiske regjeringskoalisjonen. Ved å angripe de israelske soldatene utenfor libanesisk territorium, har Hizbollah brutt en FN-arrangert avtale fra år 2000. Det legger et ekstra stort press på libanesiske myndigheter.

NÆRE PÅ: Denne libanesiske Mercedesen slapp så vidt unna da israelerne bombet hovedveien mellom Tyr og Beirut i går. Foto: MOHAMMED ZAATERI/AP
NÆRE PÅ: Denne libanesiske Mercedesen slapp så vidt unna da israelerne bombet hovedveien mellom Tyr og Beirut i går. Foto: MOHAMMED ZAATERI/AP Vis mer

For Israels statsminister Ehud Olmert blir denne krisen testen på hans evner som regjeringssjef. Han har ikke Ariel Sharons militære erfaring og styrke, selv om han politisk sett står sin forgjenger nær. Olmerts tale er klar. Han holder den libanesiske regjeringen ansvarlig for bortføringene og sier at Libanon kommer til å «betale dyrt».

Israelske stridsvogner rykket flere kilometer inn i Libanon i går. En infanteridivisjon av reservister er mobilisert, noe som tyder på at israelerne forbereder seg på en langvarig operasjon i Sør-Libanon.

Sjefen for den israelske nordkommandoen, Udi Adam, opplyste til journalister at Israel planlegger å jage vekk Hizbollah-soldatene som kontrollerer Sør-Libanon. Hvordan de skal klare det, ga han ikke noe svar på.

I 1978 TVANG ISRAELERNE PLO ut av deler av Sør-Libanon, i 1982 gikk israelske soldater helt til Beirut for å få has på den palestinske frigjøringsorganisasjonen og dens leder Yassir Arafat. Okkupasjonen av Sør-Libanon skapte den sjiamuslimske Hizbollah-militsen, som bekjempet israelske soldater med alle midler, først og fremst selvmordsbombere. I 2000 hadde israelerne fått nok av Hizbollah og trakk seg ut av Sør-Libanon. Siden den tid har det hersket en skjør fred i området. For det er Hizbollah og ikke den libanesiske regjeringshæren som har kontrollen over grenseområdene mot Israel.

Mens israelerne vil slåss for å få sine bortførte soldater tilbake, har sjeik Nasrallah ett eneste budskap til israelerne: forhandlinger om fangeutveksling. Han vil bytte libanesiske og palestinske fanger mot de to israelske soldatene, pluss Gilad Shalit som sitter fanget i Gaza. Hamas og Hizbollah er på linje i denne saken og står også nær hverandre politisk, selv om Hizbollah består av sjiamuslimer og Hamas av sunnimuslimer. 425 palestinske islamister, mange av dem Hamas-medlemmer, ble på 1990-tallet deportert fra palestinske områder av den israelske statsministeren og seinere fredsprisvinneren, Yitzhak Rabin, og plassert på en isolert utpost i Sør-Libanon. Der lærte de blant annet å lage bomber av Hizbollah.

Foreløpig er en fangeutveksling neppe aktuelt, men alternativet kan bli kostbart, både for Israel og nabolandene. Syria kontrollerer Hizbollah, som også får økonomisk støtte fra Iran. Hamas har sine støttespillere også i andre deler av araberverdenen. Tre bortførte israelske soldater kan i verste fall føre til en ny storkonflikt i Midtøsten.

<B>FYRER AV:</B> En israelsk stridsvogn skyter artillerigranater mot Sør-Libanon etter at Hizbollah har bortført to israelske soldater.
<B>INVASJON:</B> Israelske soldater rykket i går på nytt inn i Sør-Libanon.