Israel tilbakebetaler 600 millioner til palestinerne

En sjettedel av skattepengene de har holdt tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israels statsminister Ehud Olmert og palestinernes president Mahmoud Abbas hadde i går sitt første offisielle møte.

Møtet, som også er det første mellom partene på 22 måneder, er ventet å være begynnelsen på en rekke fredssamtaler.

- De to lederne var enige om at dette møte var første skritt mot gjensidig tillit og fruktbart samarbeid, sto det i en uttalelse fra Olmerts kontor etter møtet.

Med forbehold

Ifølge CNN var det små steg som ble tatt i går, og i de store spørsmålene ble det ingen enighet. Men Olmert lovte å frigi en sjettedel av skattepengene Israel har tilbakeholdt siden Hamas dannet regjering i begynnelsen av året.

Israel samler inn skatt på vegne av den palestinske selvstyremyndigheten, og har siden januar ikke videreført pengene. En sjettedel utgjør 100 millioner dollar, eller 600 millioner kroner, og betyr mye for det palestinske folk som lenge har levd på sultegrensa.

Pengene skal brukes til humanitære formål i de palestinske områdene.

Ifølge BBC skjer utbetalingen med forbehold, Israel frigir pengene kun om det vil være mulig å få pengene utenom Hamas.

Israel tilbakebetaler 600 millioner til palestinerne

Fangeutveksling

Det sitter flere tusen palestinske fanger i israelske fengsler, og fangeutveksling ble diskutert på gårsdagens møte. Men Olmert sier han ikke vil løslate fanger før den Israelske soldaten Gilad Shalit løslates fra palestinsk fangenskap.

Shalit ble tatt til fange av Hamas, som på sin side nekter å utlevere fangen. Og Israel vil ikke forhandle med Hamas, fordi partiet ikke anerkjenner den israelske staten.

Abbas, som representerer Fatah, annonserte i forrige uke at han vil gjennomføre nyvalg, i forsøk på å oppnå en samarbeidsregjering, men ble møtt med protester fra Hamas.

Gårsdagens samtaler førte ikke til noen enighet om fangeutveksling, men Abbas og Olmert ble enige om å nedsette en komite som skal diskutere temaet videre.

Utvidet våpenhvile

Ifølge Abbas rådgiver Saeb Erekat lovte Olmert å fjerne noen av de israelske kontrollpostene på Vestbredden i løpet av de nærmeste dagene.

De to lederne snakket også om å utvide våpenhvilen på Gazastripen til Vestbredden.

FØRSTE MØTE: Israels Ehud Olmert møtte palestinernes president for første gang siden han ble statsminister. Foto: Den israelske regjerings pressekontor/ Scanpix
FØRSTE MØTE: Israels Ehud Olmert møtte palestinernes president for første gang siden han ble statsminister. Foto: Den israelske regjerings pressekontor/ Scanpix Vis mer

- Abbas og Olmert har forpliktet seg til å gjenoppta en meningsfull fredsprosess, sa Erekat etter det to timer lange møtet ifølge NTB.

Lederne møttes i Jerusalem.