BENEKTER: Israels president Shimon Peres nekter for atomavtale med Sør-Afrika i 1975. Foto: Scanpix
BENEKTER: Israels president Shimon Peres nekter for atomavtale med Sør-Afrika i 1975. Foto: ScanpixVis mer

Israel tilbød Sør-Afrika å kjøpe atomvåpen

Avsløres i hemmelige dokumenter. - Ikke sant, sier talsperson for president Shimon Peres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Hemmelige sør-afrikanske dokumenter avslører at Israel tilbød å selge kjernefysiske stridshoder til apartheidregimet, og gir det første dokumentbevis for at Israel faktisk har atomvåpen, skriver britiske Guardian.

De topphemmelige dokumentene forteller om møter mellom de to landene i 1975 som kulminerte i følgende: Sør-Afrikas forsvarsminister PW Botha spurte etter stridshoder og daværende forsvarsminister og nåværende president i Israel, Shimon Peres, responderte med å tilby stridhoder «i tre størrelser».

Dokumentene skal også vise at de to lederne undertegnet en avtale om militære bånd mellom de to landene, inkludert en klausul om at «eksistensen av denne avtalen» skulle holdes hemmelig.

BokresearchDokumentene dukket opp da den amerikanske forskeren Sasha Polakow-Suransky researchet ei bok om de tette båndene mellom Sør-Afrika og Israel. Ifølge Guardian beviser dokumentene at Israel er i besittelse av atomvåpen, til tross for landets offisielle linje med å verken bekrefte eller avkrefte at de har slike våpen.

Israelske myndigheter skal ha forsøkt å hindre myndighetene i Sør-Afrika å frigi dokumentene på forespørsel fra den amerikanske forfatteren.

En talskvinne for president Shimon Peres sier i dag at det «aldri har vært noen forhandlinger» mellom de to landene. Hun kommenterte dog ikke hvorvidt de avslørende dokumentene er autentiske.

Ifølge dokumentene ville det sør-afrikanske militæret i apartheidtida ha missilene til avskrekking og til potensielle angrep på nabostater. 

Framstående representanter for de to landene møttes 31. mars 1975, ifølge boka til Polakow-Suransky, «The Unspoken Alliance: Israel´s secret alliance with apartheid South Africa», som kom ut i USA denne uka.

- Det israelske forsvarsdepartementet forsøkte å blokkere min tilgang på avtalen under påskudd av at dette var sensitivt materiale, spesielt signaturen og datoen. Sør-afrikanerne syntes ikke å bry seg. De strøk over noen få linjer og ga dokumentet til meg. ANC-regjeringen er ikke så opptatt av å beskytte skittentøyet til apartheidregimets tidligere allierte, sier forfatteren.


- Ikke sant- Det er ingen sannhet i The Guardians artikkel, sier en talsperson for Shimon Peres til Reuters.

- Dersom avisen hadde kontaktet presidentens kontor for en kommentar, hadde vi kunnet rettet opp i uklarhetene, men dessverre gjorde de ikke det, fortsetter talspersonen Ayelet Frisch.

Ifølge The Guardian ble ikke avtalen om salget gjennomført, delvis på grunna av kostnaden.

Det har versert rykter om et atomsamarbeid mellom Israel og Sør-Afrika helt siden amerikanske medier mente å dokumentere at de to landene hadde utført atomprøvesprengninger i Indiahavet i 1979.

AVTALEN: The Guardian viser fram dette tidligere hemmeligstemplede dokumentet i dag. Faksimile: The Guardian
AVTALEN: The Guardian viser fram dette tidligere hemmeligstemplede dokumentet i dag. Faksimile: The Guardian Vis mer