Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel tilbyr delvis tilbaketrekking

Israel er villige til å trekke seg delvis ut av Gazastripen dersom palestinerne stopper de militante gruppenes angrep på israelske mål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men den største militante grupperingen, Hamas, avviser fortsatt blankt en våpenhvile med Israel, som på sin side ikke går med på å avslutte likvideringene av Hamas-aktivister.

- Israel er rede til å trekke sine soldater ut av Gazastripen og overlate ansvaret for sikkerheten til palestinerne, sa Israels forsvarsminister Shaul Mofaz til den palestinske innenriksministeren Mohammad Dahlan, melder israelsk militærradio i dag.

- Den israelske regjeringen har lagt fram en plan om å overlate sikkerhetsansvaret for deler av Gazastripen til Dahlans sikkerhetsstyrker, sier statsminister Ariel Sharons rådgiver, Ra'anan Gissin til avisen Ha'aretz.

Tar ansvaret

Det palestinske lederskapet møttes igjen i dag morges til sitt andre møte på tolv timer. De skal ifølge israelsk militærradio ha diskutert en plan for utplassering av palestinske politioffiserer i områder den israelske hæren planlegger å trekke seg tilbake fra.

- Palestinerne er klare til å ta ansvaret for sikkerheten i ethvert område Israel trekker seg tilbake fra innenfor rammen av veikartet, det nye fredsinitiativet for Midtøsten, sier den palestinske informasjonsministeren Nabil Amr til nyhetsbyrået AFP.

Store deler av Gazastripen er okkupert av israelske bosettinger og militærinstallasjoner som ivaretar deres sikkerhet. Det er ikke kjent hvilke områder i Gaza den israelske forsvarsministeren foreslår at Israel skal trekke seg ut av, men det er svært lite trolig at han har i tankene å overlate bosetterne til seg selv.

Press

Etter press fra USA og Egypt ble Israel og PA fredag enige om å møtes til samtaler etter avslutningen av den jødiske sabbaten i kveld, melder BBC.

USA og Egypt frykter at den økende volden den siste uken undergraver mulighetene den nye fredsplanen for Midtøsten har for å lykkes. 60 mennesker er drept i løpet av uken.

På møtet skulle den palestinske siden representeres av innenriksminister Mohammad Dahlan, og Israel av general Amos Gilad, en fremtredende israelsk offiser i de okkuperte områdene. Offiserer fra den israelske etterretningstjenesten Shin Bet skulle også delta, skriver Ha'aretz.

Betingelser

Det israelske forslaget om tilbaketrekking følges av en rekke betingelser. Blant annet krever Israel at de palestinske selvstyremyndighetene stanser Hamas' angrep på israelske mål og Qassam-rakett-angrepene på israelske bosettinger, ifølge israelsk militærradio og BBC.

Det kan bli svært vanskelig for den palestinske regjeringssjefen Mahmoud Abbas å følge opp kravene fra Israel uten først å ha inngått en våpenhvileavtale med Hamas. Men den islamistiske grupperingen gjentok i dag sitt bastante nei til en våpenhvile med Israel.

- Hamas avviser enhver forespørsel om våpenhvile så lenge den israelske okkupasjonen vedvarer, sa Abdul Aziz al-Rantissi, en av organisasjonens ledere, som for få dager siden ble utsatt for et israelsk likvideringsforsøk i Gaza.

Hindre forverring

Den amerikanske spesialutsendingen til Midtøsten, John Wolf, skulle ankomme Jerusalem i dag. Planen hans var å overvåke iverksettelsen av fredsplanen, skriver BBCs nettsted.

Men det kan se ut som om han i stedet blir nødt til å bruke tiden til å overtale israelske og palestinske ledere til å hindre en forverring av situasjonen og ytterligere blodsutgytelser.

(NTB)

BLODIG UKE: En gruppe palestinere bærer båren med den 24 år gamle Hamas-aktivisten Fuad Ledawi, som ble drept i et israelsk rakettangrep i går.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media