Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel trekker seg ut

Libanesiske soldater på vei til sør-Libanon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidlig torsdag morgen begynte israelske soldater å trekke seg ut av Libanon. Det melder AP. De overlater kontrollen av de sydlige områdene til UNIFIL, FNs 2000 mann store styrke, som har vært i sør-Libanon siden våpenhvilen trådde i kraft mandag.

Tilbaketrekkingen er et resulat av den libanesiske regjeringens vedtak onsdag kveld om å sende 15 000 regjeringssoldater til det sydlige Libanon. Områder i nærheten av byene Majayou og Bint Jbeil, er allerede helt eller delvis under UNIFIL kontroll, men Israel stilte som krav for videre tilbaketrekkingen at Libanon sendte soldater til området. Det er første gang på 40 år, at libanesiske soldater er utplassert der.

Før daggry hadde allerede flere hundre israelske soldater krysset grensen. Noen lo og sang, mens andre bare så lettet ut over å være ute. En soldat satte seg ned og gråt, med ansiktet i hendene.

Mange sa de hadde lite tiltro til at UNIFIL og de libanesiske styrkene ville klare å holde  Hizbollah unna.

- Jeg håper det. Men dersom det ikke går, kommer vi tilbake, sa militærlege John Braun .

Frankrike har sagt seg villige til å samarbeide med den libanesiske styrken, under visse vilkår. FN- styrken må ha et klart mandat og den må være stor nok, opplyser Frankrikes forsvarsminister Michele Alliot-Marie.

Israel vil fortsette å trekke seg gradvis ut av Libanon, men kan ikke si hvor lang tid det vil ta. Det vil, i følge den militære øverstkommanderende for de israelske styrkene, ha betydning for tilbaketrekkingen hvor fort en større FN-styrken er på plass i området.

FN ønsker at Frankrike skal sende 3000 soldater i løpet av en uke, men Alliot-Marie nekter å si noe om hvor mange eller når Frankrike eventuelt vil gjøre dette.

I alt ønsker FN å sende15 000 soldater: De skal sammen med de libanesiske styrkene skape en buffer-sone, fri for Hizbollah, ved Litian-elva, 3 mil nord for Israel.

Foto: SCANPIX/EPA
Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Libanons statsminister, Fouad Siniora, sier at de libanesiske styrkene vil ta kontrollen i syd for å beskytte landet. Våpen som ikke er under den libanesiske regjeringens kontroll, vil ikke bli tillatt. Han sa ikke noe om hva dette betyr for Hizbollah tilstedeværelse i området - hvorvidt det er nok at de holder seg ute av syne.

Flere hundre tusen mennesker er på vei tilbake til sine hjem i Libanon, på tross av at israelske myndigheter advarer flyktninger mot å dra tilbake til sør-Libanon. FN sier en kvart million allerede har vendt tilbake til sine hjembyer.

ISRAELSKE SOLDATER trekkes gradvis ut av Libanon, og overlater området til FN- og libanesiske styrker