Israel trekker styrker tilbake

Israels trakk i natt tilbake både soldater og stridsvogner fra byene Qalqilya og Tulkarm på Vestbredden. Dette skjedde etter nye advarseler fra George W. Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hørens radio meldte i går kveld at det ville skje en tilbaketrekking i natt, og nyhetsbyrået AP kunne i natt fortelle at israelske styrker trakk seg ut av de to byene. Palestinske sikkerhetsoffiserer bekrefter at om lag 50 stridsvogner forlot Qalqilya.

Senest i går ettermiddag sa imidlertid stasminister Ariel Sharon at operasjonene på palestinsk område ikke var fullført.

Massivt press

I hele går utøvet verdensledere aktivt press på Sharon-administrasjonen. Både president Bush, hans utenriksminister Colin Powell og EUs leder har gått krast ut og krevd umiddelbar stans i operasjonene inne på palestinsk område. Samtidig har de forlangt øyeblikkelig tilbaketrekning.

SISTE!

Inn på Gazastripen i natt

Israelske stridsvogner og bulldosere rullet i natt inn i et selvstyrt palestinsk område på Gazastripen.
Minst ett menneske ble skadd da israelske soldater åpnet ild, ifølge palestinske sykehuskilder.
Stridsvognene kjørte 250 meter inn i den selvstyrte byen Rafah, som ligger like ved grensa til Egypt. Deretter ga soldatene seg til å lete gjennom lokale boliger.

(NTB)

Nå kan det altså se ut som om Sharon er i ferd med å bøye av for presset.

Forsvarsminister Binyamin Ben-Eliezer forteller i en pressemelding at styrkene strekker seg ut av byene etter suksessfulle operasjoner.

- Etter å ha slettet det militante nettverket i Qalqilya og Tulkarm skal de nå i stedet plassere seg på utsiden, sier ministeren.

Taktisk manøver?

Det kan også dreie seg om en svært begrenset tilbaketrekning fra et par av byene Israel har gått inn i, og ikke nødvendigvis et regn på at Sharon følger kravene til USA.

Sharon har flere ganger understreket at han ikke er «ferdig» med operasjonene, at han trenger lenger tid for å oppnå de resultatene han ønsker.

Men samtidig kan han ikke åpent neglisjere det klare budskapet president Bush kom med seinest i går ettermiddag. Gjør han det vil Bush blitt ydmyket.

Det er derfor blitt spekulert i at Sharon nå bøyer av akkurat så mye som skal til for at Bush redder ansikt samtidig som israelerne med stilltiende forståelse fra USA fortsetter operasjonene sine andre steder.

TREKKES UT? Israelske tropper skal trekkes ut fra enkelte byer på Vestbredden allerede i kveld ifølge meldinger på israelsk radio.