Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Israel trekker ut styrkene

Israel skal ha gått med på å trekke styrkene ut av Gazastripen og Betlehem. Men israelerne er skeptiske til Hamas' løfte om å innstille angrepene på Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en palestinsk tjenestemann ble Israel og den palestinske selvstyremyndigheten fredag kveld enige om en israelsk tilbaketrekking fra Gazastripen og Betlehem.

Umiddelbart kom det ingen kommentar fra israelsk side, men en statlig israelsk TV-kanal bekreftet avtalen.

- Tilbaketrekningen vil starte søndag, sa den palestinske tjenestemannen, som ville være anonym. Ifølge israelsk fjernsyn starter israelske soldater først mandag med å trekke seg ut fra de palestinske områdene.

Israel startet også en tilbaketrekking fra Gazastripen i begynnelsen av juni, men soldatene var tilbake igjen like etter toppmøtet i Akaba.

Hamas innstiller

Avtalen om tilbaketrekking ble kjent bare timer etter at den ytterliggående palestinske gruppen Hamas kunngjorde at den har bestemt seg for å «innstille angrepene på Israel».

- Hamas har diskutert utviklingen i området og kommet fram til å innstille all kampaktivitet, sa Hamas' åndelige leder sjeik Ahmed Yassin til nyhetsbyrået Reuters fredag ettermiddag.

Yassin opplyste at Hamas er villig til å legge ned våpnene mot at Israel innfrir en del krav, men han ville ikke si hva slags krav. Han ville heller ikke komme nærmere inn på tidsrammen, eller når våpenhvilen skal erklæres.

De første israelske reaksjonene var ikke positive.

- En våpenhvile signert av Hamas er ikke verdt papiret den er skrevet på, sier en fremtredende kilde i den israelske regjeringen i en kommentar til Hamas-lederens kunngjøring.

Kilden antyder at Israel kan være villig til å følge en «vente og se-strategi» når det gjelder de målrettede drapene på militante palestinere.

- Dersom vi gir palestinske myndigheter informasjon om palestinere som planlegger angrep og de gjør noe aktivt med det, så er det greit, sier kilden.

- Avhenger av Israel

Ifølge en annen Hamas-leder, Abdel Aziz al-Rantissi har de tre største palestinske gruppene, Hamas, Islamsk hellig krig og Fatah utarbeidet et «våpenhviledokument» som vil bli kunngjort en av de nærmeste dagene.

Gruppene har i flere uker vært under press fra den palestinske regjeringssjefen Abu Mazen om å stanse angrepene på Israel.

- Alt avhenger av at den israelske regjeringen stanser likvideringene, riving av private hjem og letter restriksjonene på palestinerne, sa Fatah-representanten Qadura Fares til israelsk radio torsdag.

Men Israels statsminister Ariel Sharon fastholder at Israel vil fortsette det de kaller målrettede angrep på væpnede palestinere.

- Selv om palestinerne kunngjør våpenhvile, kommer vi fortsatt til å slå ned på «tikkende bomber», sa Sharon for få dager siden.

(NTB)

Rice til Midtøsten

De to avtalene ser ut til å komme på plass samtidig som USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rices ankommer Midtøsten.

Rice skal møte den palestinske regjeringssjefen Mahmoud Abbas, også kjent som Abu Mazen, i Jeriko lørdag, mens hun søndag skal møte Israels statsminister Ariel Sharon.

Israel vil ha amerikanske garantier for at de palestinske selvstyremyndighetene ødelegger infrastrukturen til de væpnede gruppene i områdene den israelske hæren trekker seg ut fra, skriver den israelske avisen Ha'aretz.