Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel- og Palestina-konflikten

Israel tror Hamas gjør seg klare for Gaza-krig

FN har snart ikke penger til å drive skoler eller gi mat til Gaza-innbyggerne. Bare et spørsmål om tid før det blir krig, ifølge israelske forsvarsfolk.

STORE DEMONSTRASJONER: En palestinsk demonstrant bruker sprettert for å skyte stein mot israelske tropper ved grensa mellom Israel og den hermetisk lukkede Gaza-stripa i går. Minst sju palestinere ble drept og mer enn 500 skadd i går, da rundt 20 000 palestinere demonstrerte ved Israel-grensa. Foto: Xinhua / Sipa / Scanpix
STORE DEMONSTRASJONER: En palestinsk demonstrant bruker sprettert for å skyte stein mot israelske tropper ved grensa mellom Israel og den hermetisk lukkede Gaza-stripa i går. Minst sju palestinere ble drept og mer enn 500 skadd i går, da rundt 20 000 palestinere demonstrerte ved Israel-grensa. Foto: Xinhua / Sipa / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag var det voldsomme sammenstøt mellom palestinske demonstranter og den israelske hæren ved grensa mellom Israel og Gaza-stripa. Sju palestinere, inkludert én gutt på 12 år og én på 14 år, ble drept, ifølge palestinsk helsepersonell.

Nå tror israelske forsvarsfolk at en krig med Hamas er sannsynlig i løpet av de nærmeste ukene, melder den israelske avisa Ha'aretz.

- Trener til krig

Helt siden mars måned har palestinere i Gaza demonstrert ved en rekke steder langs Israel-grensa. Israel har lenge sagt at demonstrasjonene kan bidra til en større konflikt mellom palestinerne i Gaza og Israel, men sier nå at det «bare er et tidsspørsmål før en krig starter», med mindre det blir endringer på to områder:

  • Hamas som styrer i Gaza og Vestbredden-regjerende Fatah må klare å få i stand en forhandlingsavtale sånn at de jobber sammen.
  • Den humanitære situasjonen for de over to millioner innbyggerne i Gaza må blir dramatisk bedre.

Den aller største utfordringen i Gaza er den pågående humanitære katastrofen.

Tomme for penger

I september ble det klart at Trump-administrasjonen i USA kuttet all støtte til FN-organisasjonen UNWRA, som holder liv i mer enn halvparten av alle av Gaza-innbyggerne, 1,3 millioner mennesker. USA var hovedsponsoren til UNWRA, som nå varsler at i desember ikke lenger har penger til å dele ut mat.

ALLE ER MED: Israel sier at demonstrantene nær grensa er væpnede Hamas-tilhengere, men palestinere i alle aldre er med. Her er en kvinne som viser fredstegn, samtidig som hun ber Israel heve blokaden inn til Gaza. Foto: Mohammed Salem / Reuters / Scanpix
ALLE ER MED: Israel sier at demonstrantene nær grensa er væpnede Hamas-tilhengere, men palestinere i alle aldre er med. Her er en kvinne som viser fredstegn, samtidig som hun ber Israel heve blokaden inn til Gaza. Foto: Mohammed Salem / Reuters / Scanpix Vis mer

Som om ikke det er nok: 300 000 barn i Gaza går på UNWRA-drevne skoler med 18 000 lærere. Nå finnes ikke penger nok til å drive skole eller lønne lærere fra oktober måned.

Israelske forsvarsfolk har advart mot at desperasjonen blant innbyggerne i Gaza vil bli enorm, om ikke UNWRA får tildelt mer penger. De ser at frustrasjonen og sinnet blant palestinerne i Gaza vil stige enda mer om skoler må stenges - og matutdelinger blir stoppet.

- Umulig situasjon

«Israelske forsvarsfolk frykter at dette vil gjøre at stadig flere palestinere vil bli med på Hamas-demonstrasjonene langs grensa. Hvis store menneskemengder vil forsøke å klatre over gjerdet til Israel, kommer Israel i en umulig situasjon internasjonalt hvis de forsøker å skyte mot menneskemengdene med skarp ammunisjon», sier israelske talspersoner til Ha'aretz.

Israel er også klar over at de er nødt til å tillate mat og humanitær hjelp inn til Gaza, om de ønsker å unngå at innbyggerne sulter i hjel. Arbeidsledigheten i det som ofte blir kalt verdens største utendørs fengsel, hermetisk lukkede Gaza, er skyhøy.

Hele 57 prosent av innbyggerne mellom 18 og 30 år er arbeidsledige. Mange av disse tilbringer dagene sine i telt som er satt opp langs Israel-grensa. Det har de gjort siden mars, da palestinerne startet ukentlige demonstrasjoner for at verden igjen skulle huske de over to millioner innbyggerne i Gaza.

Situasjonen er prekær. Innbyggerne har knapt tilgang til rent vann eller elektrisitet. Gjennomsnittslønna for palestinerne som har jobb, er på rundt 140 kroner dagen, og de fleste har jobb i det offentlige, lønnet av enten Hamas eller Fatah. Det rekker knapt til mer enn ett eller to måltider om dagen, da prisene i det hermetisk lukkede Gaza stiger.

Palestinerne krangler. Igjen

De to siste ukene har Hamas satt opp nye teltleire i den nordlige delen av Gaza, nær den israelske kibbutzen Zikim. Her kommer det flere palestinere til hver eneste dag.

TRENING: Palestinske politifolk trener i den sørlige byen Khan Younis torsdag. Foto: Mohammed Salem / Reuters / Scanpix
TRENING: Palestinske politifolk trener i den sørlige byen Khan Younis torsdag. Foto: Mohammed Salem / Reuters / Scanpix Vis mer

Ifølge Ha'aretz har Hamas den siste tida startet forberedelser for en krig, med en opptrapping av fysisk trening de siste ukene. Israelske forsvarskilder mener at den palestinske presidenten på Vestbredden, Mahmoud Abbas, bidrar til å skyve Gaza-styrende Hamas inn i nok en konflikt med Israel.

Palestinerne har to ulike grupper, som ikke klarer å bli enige: Hamas-styret i Gaza og Fatah, som regjerer på Vestbredden. De to palestinske partene har vært i forhandlinger - og krangler - i årevis, som igjen har bidratt til å svekke det palestinske folket i deres kamp for å få en egen stat.

Det er i dag spesielt fire saker der Hamas og Fatah må finne løsninger, ifølge Ha'aretz.

President Abbas har følgende krav til Hamas-styret i Gaza, men sannsynligheten for at Hamas og Fatah blir enige om punktene ovenfor, er liten. :

  • Hamas må legger ned våpnene og gi Fatah og palestinske selvstyremyndigheter monopol på bevæpning av styrker i Gaza.
  • Hamas må gi tilbake offentlig land som de har konfiskert fra palestinske myndigheter.
  • Fatah-medlemmer må få tilbake jobbene de hadde i Gaza før Hamas tok over makta i 2007.
  • Hamas må fjerne de religiøse lovene de har innført og innføre et lovsystem lik det som er på Vestbredden.
FRUSTRASJON: De siste ukene har demonstrasjonene i Gaza blitt større igjen. Innbyggerne blir stadig mer frustrert, da de vet at UNWRA snart er tomme for penger, som igjen medfører at skoler må stenges og livsnødvendig matutdeling vil stoppe. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / Scanpix
FRUSTRASJON: De siste ukene har demonstrasjonene i Gaza blitt større igjen. Innbyggerne blir stadig mer frustrert, da de vet at UNWRA snart er tomme for penger, som igjen medfører at skoler må stenges og livsnødvendig matutdeling vil stoppe. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!