Israel- og Palestina-konflikten

Israel tror Hamas gjør seg klare for Gaza-krig

FN har snart ikke penger til å drive skoler eller gi mat til Gaza-innbyggerne. Bare et spørsmål om tid før det blir krig, ifølge israelske forsvarsfolk.

STORE DEMONSTRASJONER: En palestinsk demonstrant bruker sprettert for å skyte stein mot israelske tropper ved grensa mellom Israel og den hermetisk lukkede Gaza-stripa i går. Minst sju palestinere ble drept og mer enn 500 skadd i går, da rundt 20 000 palestinere demonstrerte ved Israel-grensa. Foto: Xinhua / Sipa / Scanpix
STORE DEMONSTRASJONER: En palestinsk demonstrant bruker sprettert for å skyte stein mot israelske tropper ved grensa mellom Israel og den hermetisk lukkede Gaza-stripa i går. Minst sju palestinere ble drept og mer enn 500 skadd i går, da rundt 20 000 palestinere demonstrerte ved Israel-grensa. Foto: Xinhua / Sipa / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Torsdag var det voldsomme sammenstøt mellom palestinske demonstranter og den israelske hæren ved grensa mellom Israel og Gaza-stripa. Sju palestinere, inkludert én gutt på 12 år og én på 14 år, ble drept, ifølge palestinsk helsepersonell.

Nå tror israelske forsvarsfolk at en krig med Hamas er sannsynlig i løpet av de nærmeste ukene, melder den israelske avisa Ha'aretz.

- Trener til krig

Helt siden mars måned har palestinere i Gaza demonstrert ved en rekke steder langs Israel-grensa. Israel har lenge sagt at demonstrasjonene kan bidra til en større konflikt mellom palestinerne i Gaza og Israel, men sier nå at det «bare er et tidsspørsmål før en krig starter», med mindre det blir endringer på to områder:

  • Hamas som styrer i Gaza og Vestbredden-regjerende Fatah må klare å få i stand en forhandlingsavtale sånn at de jobber sammen.
  • Den humanitære situasjonen for de over to millioner innbyggerne i Gaza må blir dramatisk bedre.

Den aller største utfordringen i Gaza er den pågående humanitære katastrofen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer