Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel tror ikke på Arafats løfter

Israel tror ikke på Yasser Arafats løfter om å arrestere mennene som drepte turistminister Revaham Zeevi. Israelerne stoler heller ikke på Arafats forsikringer om at han vil bekjempe terrorisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre medlemmer av den ytterliggående palestinske Hamas-militsen ble fredag morgen drept da de forsøkte å snike seg inn i en jødisk bosetting nord på Gaza-stripen. Israelske ledere tolker episoden som et nytt varsel om at de fortsatt må være på vakt.

- Det har vært gitt så mange løfter, sa utenriksminister Shimon Peres etter et møte med sin tyske kollega Joschka Fischer i Tel Aviv fredag. -Nå krever vi beviser for at de som angivelig er anholdt, blir fengslet på forsvarlig vis, tilføyde Peres.

Tilbaketrekking?

Etter samtalene i Tel Aviv reiste Fischer videre til Gaza by, der han skulle møte Arafat. Med seg på veien fikk han en forsikring fra Peres om at Israel ønsker å trekke sine styrker ut av det omstridte Beit Jallah-området nær Betlehem på Vestbredden.

- Men før det kan skje, må palestinerne garantere for sikkerheten og for en varig våpenhvile i området, sa den israelske utenriksministeren. Natt til torsdag trakk israelerne sine styrker tilbake fra Beit Rima nord for Ramallah, etter en omfattende og blodig operasjon som palestinerne stemplet som en massakre.

FNs sikkerhetsråd krevde i en uttalelse natt til fredag øyeblikkelig israelsk tilbaketrekking fra de palestinsk-styrte områdene på Vestbredden, som ble inntatt av israelske styrker i forrige uke.

Den siste tiden har også landets mektige allierte USA sluttet seg til den internasjonale kritikken mot Israels opptreden i de selvstyrte palestinske områdene. Den israelske regjeringens indre krets, det vil si statsminister Ariel Sharon og hans nærmeste rådgivere, kunngjorde derfor torsdag kveld tilbaketrekking fra seks palestinsk-styrte byer.

Kommisjonen

Israelerne har imidlertid ikke sagt noe om når og hvor raskt tilbaketrekningen skal gjennomføres. I stedet ber de om at den israelsk-palestinske sikkerhetskommisjonen snarest blir kalt sammen til møte med USA som mekler. Men ifølge statsminister Sharons talsmann Raanan Gissin var det usikkert om kommisjonen kunne holde møte fredag.

Det israelske sikkerhetskabinettet, har gitt hæren ordre om å bruke alle midler for å sørge for israelernes sikkerhet i de nordlige delene av Gaza-stripen. Helikoptere og stridsvogner var fredag morgen i aksjon i området.

Til sammen er nå 929 mennesker drept i regionen siden den palestinske oppstanden mot Israels okkupasjon av de selvstyrte områdene, den såkalte andre intifadaen, brøt ut i september i fjor. Av dem som har mistet livet er 729 palestinere og 178 israelere.

(NTB-DPA-AFP)

VÅPNENE TALER:Palestinere skyter mot en israelsk stridsvogn i Bethlehem fredag.
Hele Norges coronakart