Israel truer Syria

Israel anklager Syria for «å styre terrorisme» og truer med å angripe ytterliggående grupper på syrisk jord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig har israelske ambassader skjerpet beredskapen etter at den palestinske Hamas-bevegelsen har truet med å angripe israelske mål i utlandet.

Opptrappingen av ordkrigen mellom de to gamle erkefiendene i Midtøsten kommer i kjølvannet av drapet på Hamas-lederen Izz el-Deen al-Sheikh Khalil i Damaskus søndag.

Israel forstyrrer sikkerheten

42 år gamle Izz el-Deen al-Sheikh Khalil ble drept og tre andre såret da en bombe gikk av i bilen deres. Khalil var leder for Hamas militære operasjoner utenfor de palestinske territoriene, og Hamas-hovedkvarteret i Gaza har truet med hevn.

- Den sionistiske fiende har åpnet døren for at kampen kan flyttes utenfor Palestina, heter det i en erklæring fra Ezzedine al-Qassam-brigaden.

- Denne terroristhandlingen representer en alvorlig utvikling som Israel bærer ansvar for, og som understreker landets intensjon om å forstyrre sikkerheten og stabiliteten i regionen, sa en syrisk talsmann til det syriske nyhetsbyrået SANA.

- Styrer terrorisme

Israels viseforsvarsminister Zeev Boim sa mandag at Israel er et sentralt knutepunkt i den regionale terrorismen i Midtøsten.

Han bekreftet ikke opplysninger i israelsk TV om at Khalil ble drept av israelske agenter. Men han truet med at Israel kan komme til å angripe ytterliggående grupper på syrisk jord.

- Syria er ansvarlig for å styre denne terrorismen mot oss og er derfor ikke immun mot våre operasjoner som er rettet mot å hindre terror, sa Boim.

19 mennesker ble drept da israelske fly angrep en angivelig treningsleir for ytterliggående palestinske grupper i Syria for to år siden.

I tillegg er det kommet en rekke israelske trusler om angrep mot syriske mål på grunn av den syriske støtten til den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen og det syriske militære nærværet i Libanon.

Skjerper vakthold

Israelske tjenestemenn opplyste mandag at sikkerhetsberedskapen er blitt skjerpet ved israelske ambassader og konsulater over hele verden av frykt for hevnaksjoner etter drapet på Khalil i Damaskus.

- Vi må være på vakt, sa viseforsvarsminister Boim.

Ifølge øyenvitner i Damaskus var søndagens bombe gjemt under førersetet i Khalils bil, og den gikk av like etter at motoren var startet. Hamas kalte drapet «en feig handling av sionistene i Mossad», Israels etterretningstjeneste.

Et annet vitne sa at bomben eksploderte da Khalils mobiltelefon ringte like etter at han hadde satt seg inn i bilen. Da han trykket på telefonen for å svare, ble kjøretøyet blåst i lufta.

Israelske myndigheter har foreløpig ikke kommentert påstandene om at drapet ble utført av israelske Mossad-agenter.

- Noen mennesker lever farlige liv, sa en israelsk talsmann søndag ettermiddag.

(NTB)