Israel tvunget til å stoppe

Etter sterkt press fra USA stanset israelske styrker i går kveld ødeleggelsene av president Yassir Arafats hovedkvarter i Ramallah. Den diplomatiske kritikken hagler over Israel fra alle kanter av verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vedtaket om å stanse hærverket med bulldosere, gravemaskiner og dynamitt kom etter et møte mellom høyere offiserer og politiske ledere i Jerusalem i går ettermiddag. Noen timer seinere, da mørket falt på, trakk ingeniørtroppene sine ødeleggelsesmaskiner tilbake.

Vedtaket ble fattet av flere hensyn, sa militære kilder til avisa Haaretz. En bølge av palestinske demonstrasjoner har skylt over Vestbredden og Gaza tross portforbud de siste to dagene, og fem palestinere er drept. USA har lagt et sterkt diplomatisk press på Israels regjering.

USA mektig irritert

- Israels handlinger i og rundt Muqata er ikke til hjelp med å minske terroristisk vold eller å fremme palestinske reformer, uttalte talskvinne Jeanie Mamo i Det hvite hus i går.

Israel er i ferd med å forstyrre USAs opptrapping til krig mot Irak, og det er vanskeligere å samle internasjonal støtte for å straffe Irak, særlig i arabiske land, når Israel kan fare fram ustraffet.

Et tidsspørsmål

Etter tre dagers riving er den eneste bygningen som står noenlunde uskadd, den Arafat holder stand i. Sammen med ham er et usikkert antall andre palestinere, et sted mellom 200 og 400 personer.

Men Israel fortsetter å beleire Arafat. Ved å stanse rivingsarbeidet når det knapt er noe igjen å rive, mener de militære lederne at protestene mot «Operasjon Spørsmål om tid» vil legge seg. Planleggerne tror øyensynlig det bare er et tidsspørsmål før Arafat gir opp og drar i eksil.

I går kuttet israelerne tilførslene av strøm og vann til Muqata, som hovedkvarteret kalles. Telefonlinjene led samme skjebne. Det har knapt vært vann i springen siden fredag, og de sanitære forholdene er svært vanskelige. Israelske styrker har også ødelagt luftkjøleanlegget, så det er varmt og lukter ille i de trange og overfylte rommene der inne.

Gravemaskinene fikk veggene i Arafats kontor til å riste i går, før de trakk seg tilbake.

Fikk forsyninger

Den israelske hæren tillot i går mat og andre forsyninger å slippe inn til de beleirede.

Israels regjering har skapt forvirring om målet for denne «Operasjon Spørsmål om tid» ved motstridende uttalelser om hva som skal skje med Arafat.

Sharon har aldri levnet noen tvil om at han helst vil kaste Arafat ut av Vestbredden.

Viseforsvarsminister Weizman Shiri sier målet er å tvinge Arafat til å dra til utlandet. Han skal slippe ut uskadd, men vil aldri kunne vende tilbake.

DET MESTE RASERT: Bortsett fra den sterkt ødelagte bygningen president Yassir Arafat sitter i, er så godt som alle bygningene i hovedkvarteret i Ramallah totalrasert.