Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel ut av Betlehem

Israel begynte sent søndag å trekke hæren ut av den palestinske byen Betlehem, selv om militante palestinere drepte flere israelere søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øyenvitner så tre pansrede personellkjøretøyer rulle nedover hovedveien mot en militær kontrollpost i utkanten av byen. På spørsmål om hva som foregikk, bekreftet en talsmann for hæren at tilbaketrekningen har begynt.

Den skulle ha begynt et døgn før, men statsminister Ariel Sharon ga rødt lys på grunn av sammenstøt i Betlehem.

Søndag fortsatte volden, likevel bestemte den israelske regjeringen seg for å sette i verk ordren om tilbaketrekking. Etter planen skal styrkene ut av Betlehem og landsbyen Beit Jalla først. Hæren har gjenokkupert fire andre palestinske byer i tillegg.

Drepte kvinner i busskø

Tidligere på dagen drepte militante palestinere fem israelere, av dem fire sivile, og såret minst 31 andre. To palestinere drepte fire kvinner i byen Hadera nær Tel Aviv på ettermiddag. Situasjonen er alvorlig for tre av de sårete. Den ytterliggående gruppen Islamsk hellig krig sier den sto bak.

En israelsk soldat ble skutt og drept i bilen sin søndag formiddag noen kilometer lenger unna nær Israels grense til Vestbredden i nord. To menn kjørte opp til 22-åringens bil og skjøt på kloss hold.

Begge palestinerne i Hadera ble selv skutt og drept av politiet. Skytedramaet utspant seg i sentrum av byen. De to palestinerne skjøt fra en bil mot folkemengden på en bussholdeplass. I et videoopptak med en uttalelse fra Islamsk hellig krig ble attentatmennene identifisert som to unge menn på 22 og 23 år fra flyktningleiren i byen Jenin nord på Vestbredden.

Trenger fred

Statsminister Ariel Sharon samlet sitt indre sikkerhetskabinett, som består av utenriksminister Shimon Peres og forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer, for å drøfte hvordan Israel skulle reagere på angrepene.

- Statsministeren har gitt hæren ordre om å fortsette forberedelsene til en tilbaketrekking fra Beit Jalla og Betlehem, forutsatt at palestinerne oppfyller sine forpliktelser, sa statsministeren i en pressemelding.

Det kan bety at Sharon ikke risikerer å gjøre forholdet til USAs republikanske regjering mer anstrengt enn det er, ved å fortsette den harde linjen som han har ført siden 18. oktober med gjenokkupasjonen av palestinske byer og landsbyer etter attentatet på turismeminister Rehavam Zeevi. Den ytterliggående gruppen Folkefronten for frigjøringen av Palestina (PFLP) sto bak attentatet.

USA

USA har lagt sterkt press både på Sharon og palestinernes leder Yasser Arafat for å få stanset volden og få til en tilnærming igjen. Krigstilstanden mellom palestinere og israelere kan gjøre det vanskelig å bevare alliansen mellom vestlige, arabiske og andre muslimske land mot internasjonal terrorisme.

Det var USA som fredag fikk Sharon til å gå med på å trekke hæren ut igjen.

FNs spesialutsending Terje Rød-Larsen ser mørkt på utsiktene til å komme videre med fredsprosessen, sa han i et BBC-intervju søndag.

- Hvis man gjør feilsteg de kommende dagene, er det slutten (på muligheten til å få fredsprosessen i gang igjen), sa Rød-Larsen til BBC søndag.

(NTB)

BØNNE-BESKYTTELSE: Ortodokse jøder løper mot Rakels grav i Betlehem for å be søndag. Tre israelske kvinner ble drept i en by nær Tel Aviv søndag, og Islamsk hellig krig sier den sto bak drapene.
Hele Norges coronakart