Israel ut av Libanon innen juli

JERUSALEM (Dagbladet :på nettet): Israels regjering har besluttet å trekke hæren ut av Sør-Libanon innen juli. Og denne gangen er det alvor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nå 18 år siden den blodige krigen i Libanon, og den israelske hæren har kjempet en langvarig geriljakrig i det sørlige Libanon. Under valgkampen i fjor lovte statsminister Ehud Barak å gjennomføre en tilbaketrekning innen ett år. Det var ikke bare valgflesk.

Bindende og endelig

I går vedtok israels regjering enstemmig å trekke den israelske hæren ut av Sør-Libanon. Beslutningen er bindene og endelig.

Tilbaketrekningen vil finne sted, enten man har en fredsavtale med Syria eller ikke, melder avisa The Jerusalem Post. Hæren har allerede blitt beordret å forberede seg på tilbaketrekningen.

- Regjeringen vil gjør alt for å sikre at tilbaketrekningen finner sted innen rammeverket av en avtale, heter det uttalelsen. Det er en klar indikator på at regjeringen håper å ha en fredsavtale med Syria i boks før sommeren.

Den libanesiske regjeringen er fornøyd med at Israel vil trekke seg ut, men ser helst at tilbaketrekningen foregår som del av en større avtale.

- Vi ønsker en irealsk tilbaketrekning velkommen når som helst, uttalte statsinister Salim . Men vi stoler ikke på israels hensikter dersom tilbaktrekningen skjer uten en avtale.

Forhandlingskort

Den israelske hærens nærvær i Sær-Libanon har vært Israels sterkeste kort i forhandlingene med Syria. Dersom Israel trekker seg ut før en fredsavtale er på plass, har Assad lite å komme med hvis han presse Israel til å gi fra seg Golan-høydene.

- Det store spørsmålet er om regjeringen faktisk har bestemt seg for en ensidig tilbaktrekning i tilfelle de ikke klarer å få til en avtale med syrerne, sier Shlomo Brom, tidligere general og forsker ved Jaffee Center for Strategic Studies I Tel Aviv.

I regjeringens uttalelse heter det at ministrene vil møtes igjen for å diskutere hvordan resolusjonen skal iverksettes dersom en avtale ikke kommer på plass.

- En ensidig tilbaktrekning er et sjansespill, sier Brom. Hvis Hizbollah slutter å slåss mot Israel, er det en suksess. Hvis ikke, blir problemene enda verre, og en opptrapping av konflikten kan føre til en direkte konfrontasjon med syrerne. Men regjeringen kan komme til et punkt der den ikke har noe annet valg enn å trekke seg ut, avslutter Brom.