Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel utestenger Gilbert fra Gaza på livstid

Israelske myndigheter har besluttet å utestenge den norske legen Mads Gilbert fra Gazastripen. Årsaken oppgis å være sikkerhetsgrunner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Gilbert har i over 30 år reist inn og ut av Gaza for å hjelpe den palestinske befolkningen. I sommer var overlegen ved Universitetssykehuset Nord-Norge tilbake ved Shifa-sykehuset der han behandlet noen av de 11.000 skadde i den 50 dager lange krigen. 2.200 palestinere ble drept.

Da han i oktober skulle tilbake for å følge opp pasienter og jobbe videre med flere forskningsprosjekter ved det samme sykehuset, ble han stoppet, skriver VG.

- Da vi kom til grensestasjonen Erez, fikk jeg beskjed av de israelske soldatene om at jeg ikke fikk reise inn i Gaza. Når penn, kamera og stetoskop blir en sikkerhetstrussel, står vi overfor et regime som bare frykter én ting: Sannheten, sier Gilbert til avisa.

Fratas helsehjelp Han mener beslutningen er siste ledd i en kampanje mot hans israelkritiske uttalelser.

- Dette handler ikke om meg. Det handler om den palestinske befolkningen som nå straffes for mine politiske ytringer. De blir fratatt retten til helsehjelp, sier Gilbert til VG.

Ifølge en epost fra den norske ambassaden i Tel Aviv, som har tatt saken opp med israelske myndigheter, er sikkerhetsgrunner begrunnelsen for at han heretter vil bli nektet inn- og utreise fra Gaza.

- Fra norsk side har vi tatt opp utestengelsen av Gilbert fra Gaza og bedt Israel omgjøre beslutningen. Den humanitære situasjonen på Gaza er fortsatt vanskelig og det er behov for helsearbeidere, sier statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i Utenriksdepartementet til VG.

«Ambassaden har dessverre ingen tro på at israelerne vil endre sin beslutning med det første. Det kan nok heller ikke ventes noen nærmere begrunnelse,» skriver ambassaden i en epost til avisa.

Pressemelding fra ambassaden Gilbert har tidligere kommet med hard kritikk mot israelske angrep mot den palestinske sivilbefolkningen, og i sommer under krigen på Gaza sendte den israelske ambassaden i Oslo ut en pressemelding hvor de ba norske medier om å være forsiktige med å bruke ham som kilde.

- Vi ber om at norske medier utviser forsiktighet ved sitt kildebruk, og at det vil bli omhyggelig vurdert om man ønsker å gi personer som Mads Gilbert uhindret og ukritisk utfoldelse foran kamera uten motforestillinger, skrev pressesjef Beate Mikkelsen ved den israelske ambassaden i Oslo.

Gilbert mente at brevet var en del av det svære propagandaapparatet til Israel.

-  De kriger brutalt mot sivilbefolkningen. 50 prosent av de drepte er kvinner og barn, det kan ikke Israel bestride, sa Mads Gilbert til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media