Israel utveksler fanger med Hizbollah

Men de to israelske soldatene som ble tatt til fange for to år siden, skal være døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den israelske regjeringen godkjente søndag en fangeutveksling med Hizbollah. Men de to israelske soldatene som ble tatt til fange for to år siden, skal være døde.

Ehud Goldwasser og Eldad Regev ble tatt til fange av Hizbollah i juli 2006, i et angrep som antente en måned lang krig i Libanon.

Israels statsminister Ehud Olmert nektet den gang å forhandle med Hizbollah, men har senere innledet forhandlinger gjennom en tysk forhandlingsleder utpekt av FN.

Søndag gikk et flertall av Israels ministre med på at fem libanesiske geriljasoldater som sitter fanget i Israel, skal frigis i bytte mot de to israelske soldatene.

Olmert selv sa før avstemningen at han ville stemme for at prosessen skal gå videre.-

Døde 

Men israelske myndigheter tror soldatene er døde, ifølge statsministeren.

Ifølge regjeringskilder sa Olmert til sine ministre søndag at «vi vet hva som skjedde med dem. Etter det vi vet, er Regev og Goldwasser ikke i live».

FOR SENT: Eldad Regev (26) og Ehud Goldwasser, de to israelske soldatene som ble tatt til fange. Foto: AP Photo/SCANPIX
FOR SENT: Eldad Regev (26) og Ehud Goldwasser, de to israelske soldatene som ble tatt til fange. Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer

De to israelske soldatene var begge hardt såret da de ble tatt, og Hizbollah har aldri kommet med beviser for at de faktisk lever.

Skjer snart 

I henhold til avtalen skal Hizbollah frigi soldatene, dersom de er i live, eller levningene av dem i bytte mot fem libanesiske fanger som sitter i israelske fengsler, deriblant den beryktede Samir Kantar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han soner en livstidsdom for et angrep på en israelsk by i 1979, der fire israelere ble drept.

Ifølge politiske kilder i Libanons hovedstad Beirut kan fangeutvekslingen komme på plass allerede i løpet av få dager.

Israels transportminister og tidligere forsvarsleder Shaul Mofaz mener det er viktig å få i stand fangeutvekslingen enten soldatene lever eller er døde.

- Hvis Israel ikke passer på sine sønner, vil ikke landets sønner passe på Israel, påpekte han i forkant av avstemningen søndag.

(©NTB)

Israel utveksler fanger med Hizbollah