Israel utvider på Gazastripen

De israelske bosettingene på Gazastripen utvides, til tross for statsminister Ariel Sharons løfte om avvikling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram av en fersk rapport fra den israelske fredsbevegelsen Peace Now, som i årevis har overvåket bosetternes aktiviteter på Gazastripen og Vestbredden.

Ifølge rapporten er bosettingene på Gazastripen utvidet med 190.000 kvadratmeter bare de siste månedene, både i form av nytt jordbruksland og boligbygging.

I bosettingen Neveh Dekalim er et nytt boligkvartal i ferd med å reise seg, mens det i Netzarim nylig ble satt opp sju nye boligbrakker.

- Kraftig oppsving

- Generelt ser vi en kraftig oppsving i byggeaktiviteten. Dette skjer særlig i de områdene som er ment evakuert, sa Dror Etkes i Peace Now da han nylig la fram rapporten.

Samtidig med byggeaktiviteten har Peace Now registrert over 400 tomme bolighus i de israelske bosettingene på Gazastripen.

Også bosettingen Sa-Nur nord på Vestbredden, som Sharon sier skal avvikles, har vokst kraftig de siste månedene.

Mens det tidligere bodde 38 bosetterfamilier i Sa-Nur, er tallet nå økt til 69, viser statistikk fra det israelske innenriksdepartementet.

Ifølge den samme offisielle statistikken er antallet bosettere på Gazastripen økt med 4,3 prosent siden Sharon varslet tilbaketrekking for seks måneder siden.

Ulovlige utposter

Ifølge Peace Now har israelske bosettere også opprettet 51 såkalte utposter i de palestinske områdene siden Sharon kom til makten i 2001, over dobbelt så mange som israelske myndigheter offisielt har registrert.

Samtlige israelske bosettinger i de okkuperte områdene var i begynnelsen utposter bestående av mobile brakker.

FN har i gjentatte resolusjoner slått fast at alle israelske bosettinger og utposter på Vestbredden og Gazastripen strider mot folkeretten.

Demonstrerte

Søndag demonstrerte over 100.000 israelere mot Sharons varslede avvikling av alle de 21 bosettingene på Gazastripen samt fire mindre bosettinger på Vestbredden.

Meningsmålinger viser at et stort flertall av israelerne støtter en slik tilbaketrekking, med unntak av israelere på ytre høyre fløy og de drøyt 200.000 bosetterne.

Blant søndagens demonstranter var flere ledende medlemmer av Sharons eget Likud-parti.

(NTB)

<B>GRUNN TIL DEMONSTRASJON? Søndag 26. juli demonstrerte en 90 km lang menneske-lenke mot nedbygging av israelske bosettinger på Gazastripen. I virkeligheten har bosettingen økt de siste månedene, i henhold til den ferske rapporten.