BLIR UTVIST: Den irske fredsprisvinneren Mairead Corrigan Maguire er blant aktivistene som i dag blir deportert fra Israel. Foto: EPA/ISRAELI DEFENCE FORCE
BLIR UTVIST: Den irske fredsprisvinneren Mairead Corrigan Maguire er blant aktivistene som i dag blir deportert fra Israel. Foto: EPA/ISRAELI DEFENCE FORCEVis mer

Israel utviser aktivister fra Rachel Corrie

Blir deportert fra Israel i dag,

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Aktivistene og mannskapet på Rachel Corrie blir deportert fra Israel søndag, dagen etter at båten med nødhjelp til Gaza ble oppbrakt og ført til Israel. De elleve aktivistene og åtte mannskapsmedlemmene ble kjørt til et immigrasjonskontor ved Tel Aviv for å forhøres etter at båten la til havn i Ashdod.

Senere ble de fraktet til Ben Gurion-flyplassen for å deporteres. Utvisningen ble forsinket fordi de nektet å undertegne et dokument de ble forelagt, men siden meldte innenriksdepartementet at de har undertegnet og at de venter på fly.

Det var seks malaysiere og fem irer, blant dem fredsprisvinneren Mairead Maguire, om bord på skipet da det ble stanset av israelske marinefartøyer lørdag.

Fredelig aksjon
Bordingen av skipet gikk fredelig for seg, og de som var om bord, gjorde ikke motstand.

- Våre styrker bordet skipet og tok kontroll uten å møte motstand fra mannskapet eller passasjerene. Alt gikk for seg uten vold, sa en talskvinne for de væpnede styrkene.

- Vi så forskjellen mellom et skip med fredsaktivister, som vi ikke er en enige med, men som vi respekterer har rett til å ha en annen oppfatning, og et skip preget av hat organisert av tyrkiske terrorekstremister, sa statsminister Benjamin Netanyahu.

Lørdagens aksjon sto i skarp kontrast til den voldelige aksjonen mot en konvoi med seks skip mandag. Ni aktivister, åtte tyrkere og en amerikaner, ble drept av de israelske soldatene under operasjonen.

Rasende reaksjon
Men aksjonen mot irsk-eide Rachel Corrie førte likevel til en rasende reaksjon fra den irske solidaritetskampanjen for palestinerne som arrangerte turen.

- For annen gang på mindre enn en uke har israelske styrker stormet og kapret et uvæpnet skip med humanitær hjelp, kidnappet passasjerene og tvunget båten til å gå til Ashdod, sier solidaritetsgruppa.

Rachel Corrie hadde rundt 1.000 tonn varer om bord, halvparten sement og resten papir, skolemateriell, leker og andre ting. USA forsøkte så godt de kunne å hindre at det utviklet seg til en ny konfrontasjon og oppfordret Rachel Corrie til å adlyde ordrene og gå til Ashdod.

For å signalisere til aktivistene at det var unødvendig å risikere en konfrontasjon, trappet USA samtidig opp presset på Israel for å heve blokadene. Det hvite hus gjorde det klart for israelerne at blokaden ikke er holdbar.

Demonstrasjoner
Lørdag var det store demonstrasjoner i en rekke europeiske byer og også i Israel. De største demonstrasjonene fant sted i Istanbul der 10.000 mennesker protesterte mot aksjonen og drapet på de åtte tyrkerne og en tyrkisk-amerikansk tenåring. I Tyrkia undersøker påtalemyndigheten muligheten for å stille israelske ledere for retten på grunn av det voldelige raidet.

Også i Israel var det demonstrasjoner. 6.000 jøder og arabere deltok i en fredelig protestmarkering mot okkupasjonen av palestinske områder, men de ble møtt av sinte motdemonstranter. FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil ha en internasjonal gransking av det dødelige israelske raidet mot konvoien med båter mandag.

Han foreslår at granskingen ledes av New Zealands statsminister Geoffry Palmer sammen med tyrkiske og israelske medlemmer. Israel har ikke svart på forslaget, ifølge den israelske avisa Yedioth Ahronoth. Forslaget ble sendt til utenriksdepartementet i helgen, og det er ikke blitt avvist. (NTB)