- PIRATER: Mehmet Kaplan, som sitter i den svenske Riksdagen, mener de israelske soldatene drev med piratvirksomhet da de stoppet dem. Her fra bordingen av det største skipet i konvoien, Kaplan var ombord på et mindre skip. Foto: AP
- PIRATER: Mehmet Kaplan, som sitter i den svenske Riksdagen, mener de israelske soldatene drev med piratvirksomhet da de stoppet dem. Her fra bordingen av det største skipet i konvoien, Kaplan var ombord på et mindre skip. Foto: APVis mer

- Israel vant slaget ved å stoppe oss, men de taper likevel krigen

Den svenske politikeren, Mehmet Kaplan, er tilbake i Sverige etter det han kaller israelsk kidnapping.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Den svenske riksdagspolitikeren, Mehmet Kaplan (Miljöpartiet de gröna), kom i kveld hjem til Sverige etter å ha vært fengslet siden den israelske aksjonen mot nødhjelpskonvoien til Gaza.

På vei til mikrofonene på Arlanda flyplass, mottok Kaplan applaus fra frammøtte støttespillere.

- Det er veldig bra å være i Sverige, men samtidig har jeg en stor sorg for de som har dødd, sier Kaplan på en pressekonferanse.

Elpistoler og gummikuler
Han beskriver hele situasjonen som bisarr da israelske kommandosoldater bordet skipet han var på. Kaplan var ikke på det største skipet, der minst ni mennesker døde.

- Hele den fredelige anti-voldsideen har sunket som en stein i det østre Middelhavet. Kommandosoldater fra det israelske militære (IDF) entret helt illegalt vår båt i internasjonalt vann. Tar oss som gisler og fører båten vår inn i israelisk farvann. Dette gjorde de med vold og trusler om vold.

Han beskriver i detalj hvordan de maskerte kommandosoldatene tok over båten:

- De kastet kroker over relingen på båten og entret båten. Vi rygget og rygget tilbake til kommandobroen, sier Kaplan som mener det er viktig at de før avreise hadde hatt kurs i hvordan man beholder antivoldsideen under pressede situasjoner.

- Så kom israelske soldater og plukket ut én etter én. De som motsatte seg å bli tatt med, fikk støt med elpistoler og ble skutt med gummikuler.

- Når de var ferdige, overtok de kommandoen på båten, stoppet den og samlet oss.

Etter å ha kommet til land ble aksjonistene internert og videre fengslet.

- Det er piratvirksomhet. Det er sånn man holder på med utenfor Afrikas kyst. Å kidnappe personer i internasjonalt farvann og internere dem.

- Israel taper krigen - Hva gjør man når man møter maskerte kommandosoldater?

- Man blir redd, men vi var godt forberedt. Sjokket var at det skjedde i internasjonalt farvann. Men vi holdt sammen og viste at vi ikke hadde våpen. «Vi er sivile og det her er vår båt», var vårt budskap.

- Kommer aksjonen til å ha noen innvirkning på blokaden av Gaza?

- Blokaden har holdt på lenge, men det har vært stille det siste året. Amnesty har vist gang på gang at den er ulovlig og rammer sivile. Aksjonen kan bidra til at omverdenen ser hva som skjer på Gaza. 1,5 millioner mennesker er utsatt for en ulovlig blokade, sier Kaplan.

På spørsmål om hvordan det er å være hjemme, svarer Kaplan følgende med tårer i øynene:

- Fantastisk glad for å se familien min igjen.

- Vårt mål var å komme fram, det er mulig Israel vant slaget ved å stoppe oss, men de taper likevel krigen.

HJEMME: Mehmet Kaplan er hjemme i Sverige. Seint i kveld holdt han en pressekonferanse på Arlanda flyplass i Stockholm. Foto: MP.se
HJEMME: Mehmet Kaplan er hjemme i Sverige. Seint i kveld holdt han en pressekonferanse på Arlanda flyplass i Stockholm. Foto: MP.se Vis mer