Israel varsler «kraftig reaksjon» mot Gazastripen

Har gjenopptatt luftangrepene.

NYE ANGREP: Dette bildet fra i dag viser nye angrep mot Gaza.. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) / TT / kod 436
NYE ANGREP: Dette bildet fra i dag viser nye angrep mot Gaza.. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) / TT / kod 436Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel har gjenopptatt luftangrepene mot Gazastripen etter flere rakettangrep, og varsler «kraftige reaksjoner».Øyenvitner sier til Reuters at de hørte kraftige eksplosjoner og så store mengder røyk stige etter et israelsk luftangrep fredag formiddag.

- Terroristenes nye rakettangrep mot Israel er uakseptable og kortsiktige. Hamas' valg om å bryte våpenhvilen vil forfølges av Israels forsvar. Vi vil fortsette med luftangrep mot Hamas for å gjenopprette fred for den israelske stat, sier talsperson Peter Lerner i det israelske forsvaret.

Samtidig varsler statsminister Benjamin Netanyahu en «kraftig reaksjon» på palestinske angrep.Ifølge AFP har tusenvis av palestinere flyktet fra hjemmene sine øst for Gaza by etter at våpenhvilen gikk ut. Nektet å forlenge Våpenhvilen mellom Israel og palestinerne gikk ut klokken 7 fredag morgen norsk tid, etter at de palestinske fraksjonene nektet å forlenge våpenhvilen.

Like etter at våpenhvilen var over, ble det sendt minst fem raketter inn i Israel, ifølge det israelske forsvaret. Det ble også sendt to raketter inn i Israel før våpenhvilen var over. Hamas har nektet for å stå bak disse to rakettene.

Minst én av rakettene ble skutt ned av Israels rakettskjold over byen Ashkelon, 50 kilometer sør for Tel Aviv. Flere andre raketter landet i øde områder, ifølge det israelske forsvaret. Det er ikke meldt om noen skader etter rakettangrepene.

- Alle de palestinske fraksjonene er enig om ikke å fornye våpenhvilen, fordi Israel nekter å høre på kravene våre. Forhandlingene fortsetter i Kairo, sa Hamas-talsmann Fawzi Barhum. En måned med krig Den 30 dager lange krigen på Gazastripen skal så langt ha kostet Israel i overkant av 9 milliarder norske kroner. 1.874 palestinere, de fleste av dem sivile, er blitt drept i krigen.

- Av de tre krigene i Gaza, har dette vært den lengste, mest dødelige og ødeleggende, sier UNICEFs representant i Palestina, June Kunugi.

Det er anslått at én av fire innbyggere på Gazastripen er fordrevet, 65.000 er hjemløse og 400.000 barn viser tegn til traumer.Israel har på sin side opplyst at landet har mistet 64 av sine soldater og tre sivile.

(NTB)

PÅ FLUKT: En palaestinsk familie faller av eselkjerra etter å gha flyktet til Egypt gjennom et hull i grensemuren. Foto: Suhaib Salem / reuters/ NTB Scanpix
PÅ FLUKT: En palaestinsk familie faller av eselkjerra etter å gha flyktet til Egypt gjennom et hull i grensemuren. Foto: Suhaib Salem / reuters/ NTB Scanpix Vis mer