Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel varsler nye raid i Libanon

Vil avvæpne Hizbollah så lenge FN ikke er på plass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israels statsminister Ehud Olmert snakket sent lørdag kveld med FNs generalsekretær Kofi Annan og forsvarte raidet mot Hizbollah natt til lørdag.

Annan ringte Olmert for å oppdatere ham om utviklingen i jobben med å utplassere internasjonale fredsstyrker i Sør-Libanon. Annen formidlet også anklagene fra Libanesiske myndigheter, som mener Israel brøt den seks dager gamle avtalen om våpenhvile, melder AP.

- Statsminister Olmert fortalte Annan at aksjonen var ment å hindre tilførsel av nye våpen og ammunisjon til Hizbollah. Statsministeren understreket betydningen av en internasjonal overvåking av den syrisk-libanesiske grensa, sier en israelsk talsmann til AP.

Styrkene tar tid

Libanons statsminister Fuad Saniora truet tidligere i kveld med å stanse utplasseringen av libanesiske styrker i Sør-Libanon hvis ikke FN griper inn mot Israel, etter militæraksjonen inne i Libanon, der én israelsk soldat og tre Hizbollah-soldater ble drept.

Utplasseringen av libanesiske styrker er svært viktig for å roe ned konflikten, dette er første gang siden 1960-tallet at de libanesiske mynighetene tar kontroll over den sørlige delen av landet.

FN har vedtatt å utplassere fredsbevarende styrker sammen med de libanesiske soldatene. Men flere land, blant dem mange europeiske, nøler med å sende soldatene ned til krigssonen.

- Tvunget til å handle

I BEREDSKAP: Israelske soldater avventer ordre på grensa inn mot Libanon. Israelske mynigheter varsler nye militære aksjoner for å hindre Hizbollah i å skaffe nye våpen. Foto: Scanpix
I BEREDSKAP: Israelske soldater avventer ordre på grensa inn mot Libanon. Israelske mynigheter varsler nye militære aksjoner for å hindre Hizbollah i å skaffe nye våpen. Foto: Scanpix Vis mer

Israels utenriksdepartement varsler flere raid mot Hizbollah så lenge FNs fredsstyrker ikke er på plass i grenseområdet.

- Inntil de internasjonale styrkene har tatt kontrollen over området og hindrer innførsel av våpen til Hizbollah, så vil slike inngripener kunne bli nødvendig. Vi kan ikke ha en situasjon der en uendelig mengde med våpen ankommer til Hizbollah, derfor er vi tvunget til å handle selv, sier utenriksministerens talsmann Mark Regev til AP.

FN-resolusjonen forbyr Hizbollah å bruke våpenhvilen til å skaffe seg nye våpen.

Libanons forsvarsminister møtte i kveld FNs spesialutsending til Midt-Østen, Terje Røed-Larsen. Der truet han med å stanse utplasseringen av libanesiske styrker. Røed-Larsen vil ikke trekke noen konklusjoner ennå.

- Vi har bare fått informasjon gjennom media om denne hendelsen og har ikke hatt mulighet til å bekrefte eller avkrefte hva som faktisk har skjedd, sier han til AP.

Røed-Larsen er for tiden i Libanon og vil nå jobbe med å avklare fakta om den omstridte aksjonen.

image: Israel varsler nye raid i Libanon
<B>INN I LIBANON: Isralske styrker på vei inn over grensa til Libanon natt til lørdag. Aksjonen kostet én israelsk soldat og tre Hizbollah-soldater livet.
VIL ANGRIPE: Israels statsminister Ehud Olmert sier landet vil gripe inn mot Hizbollah inntil FN-styrkene er på plass.