Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LO-kongressen

Israel-vedtak skaper storm: - Israel-boikott ligger langt fram i tid

LO lyttet ikke til advarslene fra sin nye leder, og krever internasjonal boikott av Israel.

ADVARTE: LOs nye leder Hans-Christian Gabrielsen advarte mot å vedta krav om internasjonal boikott av Israel, men kongressens flertall var uenige. Nå må Gabrielsen finne ut hvordan vedtaket skal følges opp. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
ADVARTE: LOs nye leder Hans-Christian Gabrielsen advarte mot å vedta krav om internasjonal boikott av Israel, men kongressens flertall var uenige. Nå må Gabrielsen finne ut hvordan vedtaket skal følges opp. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare et par timer etter at LO-kongressen gjorde det oppsiktsvekkende vedtaket, reagerte den israelske ambassaden i Norge.

– Den israelske ambassaden fordømmer på det sterkeste resolusjonen som ble vedtatt av LO-kongressen, om å boikotte Israel, heter det i en uttalelse NTB har fått.

– Å arbeide for en total boikott av den israelske staten vil utelukkende bidra til, og ytterligere øke, mistilliten og spenningen. Det vil føre oss videre bort fra en fredelig løsning, heter det.

Brende beklager

Utenriksminister Børge Brende reagerer også.

- Regjeringen støtter ikke boikott av Israel. Jeg beklager LOs nye linje i dette spørsmålet. Dette er ikke veien å gå for å bidra til å løse den fastlåste konflikten mellom israelere og palestinere.

- Boikott skaper avstand, og regjeringen tror i stedet på dialog og samarbeid for å skape tillit som en forutsetning for å løse konflikten.

- Norge har nære, langvarige og vennskapelige forbindelser med både israelerne og palestinerne, og ønsker et bredt politisk, kulturelt og økonomisk samarbeid med begge parter.

- Dialog og samarbeid er viktige forutsetninger for å skape tillit og løse konflikten, sier Brende til Dagbladet.

Sterke reaksjoner

KrF og Frp har reagert sterkt. Ap går også mot LOs linje:

Leder av utenrikskomiteen fra Ap, Anniken Huitfeldt, sier:

- Ap er mot boikott av israelske varer. Vi er for handle med israelske varer produsert i Israel, innenfor anerkjente grenser, men fraraåder handel med varer produsert på okkupert palestinsk land.

Det er uaktuelt for oss å støtte en LOs linje. LO og Ap er ikke enige om alt. I Ap vil vi at okkupasjonen skal ta slutt, volden må ta slutt, vi trenger en tostatsløsning. Men en generell boikott er ikke veien å gå, sier Huitfeldt til Dagbladet.

Tapte

Nå må Hans-Christian Gabrielsen og den øvrige LO-ledelsen sette seg ned å finne ut hvordan LO skal følge opp vedtaket om internasjonal boikott av Israel.

UHELDIG: Utenriksminister Børge Brende beklager vedtaket i LO om boikott av Israel. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
UHELDIG: Utenriksminister Børge Brende beklager vedtaket i LO om boikott av Israel. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Palestina-spørsmålet engasjerer mange, og har vært oppe på mange kongresser. Kongressen er enige om at den israelske okkupasjonen må opphøre, og at bosettingene må stanses.

Så har det vært uenighet om hvordan LO best kan jobbe for dette. Flertallet på kongressen ville det annerledes enn flertallet i redaksjonskomiteen. Det må vi bare respektere. LO er et demokratisk verksted, sier Gabrielsen til Dagbladet etter å ha gått på sitt første tap som LO-leder.

Advarte

Før voteringen advarte han mot negative konsekvenser av et boikottvedtak. Han viste til at Knesset har vedtatt lov som kan nekte innreise for personer som har vedtak om boikott av Israel.

- Det kan få konsekvenser for oss i LOs ledelse, det er nå så. Men vi er også avhengige av å ha folk til stede for å følge opp prosjekter vi har blant annet i samarbeid med palestinsk fagbevegelse. Men for øvrig vil jeg ikke spekulere i konsekvensene, sier Gabrielsen.

Hvordan vedtaket skal følges opp, må den nye LO-ledelsen nå finne ut.

- Det sier seg selv at internasjonal boikott vil ligge et stykke fram i tid, sier Gabrielsen.

LO lyttet ikke til advarslene fra sin nye leder.

- Siden dialog og resolusjoner har hatt liten effekt, må det heretter arbeides for en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel, heter det i vedtaket fra kongressen.

For øvrig klarte LO-ledelsen å sikre kompromisser i andre stridssaker.

LO-ledelsen og Ap-leder Jonas Gahr Støre advarte sterkt mot vedtak som kunne sette EØS-avtalen i spill. Flere forbund kom til kongressen med vedtak og krav om å si opp eller reforhandle EØS-avtalen, men kongressen samlet seg om et kompromiss.

Det nye handlingsprogrammet slår fast at EØS-avtalen er grunnlaget for LOs faglige europapolitikk. Men kravene til bruk av handlingsrommet i avtalen og kamp mot sosial dumping, er skjerpet:

- Reservasjonsmuligheten må brukes når EU-direktiver innskrenker nasjonale virkemidler mot sosial dumping og reduserer faglige rettigheter og velferdsordninger, heter det.

Jonas-effekt

LO krever at ILOs kjernekonvensjoner tas inn i Menneskerettsloven, og at norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning gis forrang foran EUs regler.

Dette lovet Ap-leder Jonas Gahr Støre å jobbe for da han talte til kongressen onsdag.

LO mener at Storbritannias utmelding av EU kan få «betydelige konsekvenser» for Norge, at handel med britene derfor må sikres gjennom nye avtaler, og at de vide konsekvensene av brexit må utredes.

Lofoten-kompromiss

Debatten om konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen eller vern var het for noen måneder siden. Store forbund som Fagforbundet vedtok varaig vern av Lofoten, mens forbund som Fellesforbundet og Industri Energi ville ha full konsekvensutredning av alle de aktuelle områdene.

Nå har LO samlet seg om innføring av petroleumsfrie soner som ivaretar særskilte områder i Lofoten, Vesterålen og Senja. LO vil gjøre den sørlige delen av Lofoten til nasjonalpark, mens LO mener at Nordland 6 må konsekvensutredes.

Plan for kortere arbeidstid

LOs største forbund Fagforbundet kom til kongressen med krav om en plan for innføring av 6-timersdagen. Forbund i privat sektor advarte sterkt mot.

LOs nye handlingsprogram slår fast at det er et behov for ulike former for arbeidstidsforkortelser. Nå skal det lages en plan for hvordan dette kan skje.

– Arbeidstidsreformer vil kunne gi et mer inkluderende og likestilt arbeidsliv med flere hele stillinger og større muligheter for flere til å stå i arbeid til oppnådd pensjonsalder, poengteres det i redaksjonskomiteens innstilling til nytt handlingsprogram.

– Hvor raskt og omfattende reduksjoner kan skje, vil være avhengig av hvor mye av veksten som ellers tas ut i investeringer, i kjøpekraftforbedringer eller andre velferdsgoder, heter det videre.

Blir formuleringene vedtatt, noe alt tyder på, skal LO i løpet av fireårsperioden utarbeide en plan for hvordan man kan gå videre med arbeidstidsreduksjoner.

– Planen må ha et helhetlig perspektiv og bygge på erfaringer fra nasjonale og internasjonale forsøk i ulike bransjer og sektorer, herunder sekstimersdag og 30 timers arbeidsuke, heter det.

Mot bemanningsbyråer

LO-kongressen avviste et forslag om å forby bemanningsbyråer. Men LO åpner for forbud innen bestemte bransjer.

– Innleie av arbeidskraft fra bemanningsforetak er i enkelte bransjer i ferd med å utkonkurrere faste ansettelser, heter det i LOs nye handlingsprogram.

Bygge- og anleggsbransjen pekes ut som en versting, i likhet med luftfarten, der «atypiske ansettelsesforhold» ifølge LO truer sikkerheten.

– Løse tilknytningsforhold og usikkerhet til arbeid gir rom for utnyttelse av arbeidskraften, noe som utfordrer den norske arbeidslivsmodellen, poengteres det.