Israel velger krigeren Sharon

I dag velges krigeren Ariel Sharon til Israels statsminster. Han har hatt en egen evne til å havne i begivenhetenes sentrum. Som regel med våpen i hånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag 20. september i fjor besøkte den ytterliggående høyre-lederen i Likud, Ariel Sharon, Tempelhøyden i Jerusalem. Der ligger også muslimenes helligdom, Al Aqsa-moskeen.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Sharons besøk ble innledningen til de voldsomste opptøyene i Israel siden Oslo-avtalen ble undertegnet. Men det er ikke første gang mannen som vervet seg som 14-åring, har vært i sentrum for begivenhetene.

Sharons meritter

Ariel Sharon

  • Født i 1928 i Palestina.
  • Døpenavn Ariel Sheinermann.
  • 1975-77: Statsminister Yitzhak Rabins sikkerhetsrådgiver
  • 1981-83: Forsvarsminister i Israel
  • 1984-90: Industri- og handelsminister
  • 1990-92: Bygnings- og boligminister
  • 1996-98: Minister for nasjonal infrastruktur
  • 1998-99: Utenriksminister
  • 1999-: Leder i det konservative partiet Likud.

Massakren i Qibiya

15. oktober 1953 fant FN-observatørene 53 sivile palestinere drept i den lille jordanske landsbyen Qibiya på Vestbredden. Den israelske spesialkommandoen «Styrke 101» hadde herjet i landsbyen i syv timer. Styrken ble ledet av Ariel Sharon.

Etter massakren på Vestbredden i 1953 kom det en kraftig fordømmelse fra FNs sikkerhetsråd, og USA holdt for første gang tilbake en pengegave til Israel. Den israelske regjeringen benektet at den hadde noe med drapene å gjøre, men massakren i Qibiya var en hevn. 14. oktober samme år var en israelsk kvinne og hennes to barn drept i byen Yahud i Israel. Drapsmennene kom fra Vestbredden.

Tok hebraisk navn

Som alle andre i ledende posisjoner, har Ariel Sharon byttet bort sitt fødenavn. Israelsk første statsminister David Ben-Gurion påla sine medarbeidere å skifte til et hebraisk etternavn. Ariel Sharon het egentlig Ariel Sheinaermann. Hans kallenavn i hæren er Arik.

I 1955 var det fred mellom Israel og Egypt. Men så kom David Ben-Gurion tilbake til politikken som forsvarsminister og innledet en offensiv mot Egypt. Operasjon Svarte Pil ble starten på en langvarig konflikt mellom Egypt og Israel. Oberstløytnanten som ledet aksjonen inn i Egypt var Ariel Sharon.

De israelske soldatene, med Sharon i spissen, lurte bort FN-observatørene før de tok seg inn i Gaza. Egypts 37 år gamle statsminister, Gamal Abdel Nasser, svarte med å starte et våpenkappløp og med å verve palestinske flyktninger som var villige til å gjennomføre aksjoner inne i Israel.

Suez-krisen

I 1955 innledet Israel en offensiv mot Syria. Mannen som ledet angrepene fra en båt på Genesaretsjøen, var 'Arik' Sharon. I løpet av noen timer hadde israelerne tatt hele østbredden av Genesaretsjøen.

29. oktober 1956 tok israelske bombefly av med Egypt som mål. Samtidig gjorde bakkestyrkene seg klare i Negev. Ledet av oberst Sharon kjørte de tvers gjennom Sinai-ørkenen. 45.000 israelske soldater deltok i aksjonen. Krigen er kjent som Suez-krisen.

Hele Sinai ble tatt av Israel. Etter hardt internasjonalt press trakk de israelske soldatene seg ut av Gaza og Sinai og overlot områdene til FN-styrker.

Seksdagerskrigen

5. juni 1967 angrep Israel Egypt på ny. Krigen fikk navnet seksdagerskrigen, og resultatet ble at Egypt mister Sinai, Jordan mistet Vestbredden og Syria mistet Golan-høyden.

Ariel Sharon var med også i denne krigen, men i 1972 sluttet han i hæren. Året etter ble han kalt tilbake som general. Det bygde seg opp til en ny storkrig. Krigen fikk navnet oktoberkrigen, og det var Egypt som angrep først. De var på god vei til å ta tilbake Sinai, men general Sharon klarte å omringe Egypts tredje arme og ble helten som reddet Israel fra sine arabiske naboer.

I 1973 var han med på å grunnlegge det konservative partiet Likud og ble valgt inn i Israels nasjonalforsamling Knesset.

Massakrene i Sabra og Shatila

I 1982 var han forsvarsminister i Israel og regisserte invasjonen av Libanon. PLO skulle kastes ut av landet.

Men en hendelse førte til at han måtte gå av.

Flere hundre, kanskje over 1000 ubevæpnede palestinere ble massakrert av Syrias kristne milits i flyktningeleirene Sabra og Sahtila.

Ariel Sharons styrker skal ha latt gjerningsmennene få slippe inn i flyktningeleirene, og PLO var allerede kastet ut av byen.

I 1983 fikk Ariel Sharon det indirekte ansvaret for massakrene som fremdeles lever sterkt i palestinernes bevissthet.

«Død over Sharon», ropte palestinerne da Sharon ruslet en tur på Tempelhøyden i september i fjor.

Nå er Ariel Sharon tilbake i begivenhetenes sentrum.