Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel-venner etterforskes

Politimesteren i Oslo, Anstein Gjengedal, iverksetter etterforskning av advokat Torger Dahl. Dahl har meldt seg til frivillig innsats i den israelske hæren, og organiserer andre frivillige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Den, som uden Kongens Tilladelse hverver Mandskap her i Riget til fremmed Krigstjeneste, eller som medvirker hertil, straffes med Bøder eller Hefte indtil 1 Aar» står det å lese i straffelovens paragraf 133.

- Både verving til regulære kamphandlinger og hjelpefunksjoner rammes. Verving til militær sanitet rammes også, men ikke verving til sivil humanitær virksomhet, sier jusprofessor Jon T. Johnsen ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.no.

Torger Dahl hevder på sin side at han er innenfor lovens rammer.

- Poenget er at det ikke er en betalt tjeneste. De får kost og losji, men ingen lønn, og blir ikke innrullert i de israelske hærstyrkene. Hadde de blitt betalt ville det vært ulovlig, sier han til Dagbladet.no.

Gransket av politiet

Etter presseoppslag om Dahls virskomhet høsten 1998 ba Forsvarsdepartmentet politiet se på saken for å klarlegge om straffbare forhold hadde funnet sted. Saken ble henlagt som intet straffbart forhold.

- Det viste seg at det ikke kom så langt som til at noen ble vervet, sier politimesteren i Oslo, Anstein Gjengedal, til Dagbladet.no. Oslopolitiet avhørte de involverte og konkluderte med at virksomheten ikke var i strid med paragraf 133. Nå vil Gjengedal etterforske saken på nytt.

- Vi iverksetter etterforskning for å se om dette rammes av paragraf 133. Vi må se på hva som foregår der, men vi har ingen formening om dette er straffbart eller ikke før etterforskningen gir oss et svar, sier Gjendal.

Hovedpersonen i saken tar det hele KALDT.

- Ja, dette tar jeg med ro. Jeg kan ikke se at jeg på noen måte bryter norsk lov, vi er frivillige uten betaling, og vi er ikke soldater. Hvis jeg blir iNnkalt til avhør kommer jeg til å si akkurat det samme til politiet, sier Dahl til Dagbladet.no.

Utenriksdepartementets talsmann Karsten Klepsvik vil heller ikke kommentere Dahls virksomhet, men velger å ordlegge seg slik når det gjelder folk som drar til Midtøsten for å bistå en av de stridende partene.

- Den enkelte bør jo vurdere klokskapen i en slik handling slik situasjonen er i dag.

Regjeringen kan si nei

I forbindelse med borgerkrigen i Spania ga Stortinget i 1937 Kongen i statsråd fullmakt til å forby norske statsborgere å dra til bestemte land for å delta i stridshandlinger. Det er ifølge Utenriksdepartementet ikke gjort noe slikt vedtak i forbindelse med stridighetene i Midtøsten.

john.rasmussen@dagbladet.no

PÅ JOBB FOR ISRAELS HÆR: Advokat Torger Dahl under tidligere tjeneste i Israel

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!