Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel vil beholde store deler av Vestbredden

JERUSALEM (NTB): Israels regjering bekreftet i dag det mange har fryktet siden statsminister Benjamin Netanyahu kom til makten: At landet har til hensikt å beholde store deler av Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen sier ikke nøyaktig hvor mye og hvilke områder Israel skal beholde kontrollen over. Men det snakkes om store områder som er av avgjørende interesse for Israel.

Ulike regjeringsmedlemmer, blant dem den mektige ministeren for infrastuktur, Ariel Sharon, har tidligere antydet at Israel kommer til å beholde over 50 prosent av Vestbredden i en endelig løsning med palestinerne. Men det er første gang regjeringen går ut med en offisiell bekreftelse på at palestinerne ikke kan regne med å få oppfylt ambisjonene om en statsdannelse på det omstridte området.

Da utenriksminister Knut Vollebæk møtte Netanyahu i forrige uke, sa den israelske statsministeren at palestinerne måtte ha realistiske forventninger til en løsning.

Ikke mye å forhandle om
Den israelske beslutningen onsdag kommer mindre enn en uke før Netanyahu skal møte president Bill Clinton i Washington. USA har lenge krevd at den israelske regjeringen skal redegjøre for hva den har tankt å gjøre på Vestbredden.

Ifølge Oslo-avtalene skal de jødiske bosettingene og Øst-Jerusalem gjøres til gjenstand for forhandlinger, men i erklæringen fra den israelske regjeringen i dag går det fram at det ikke blir mye å forhandle om.

Regjeringen besluttet at den skal beholde såkalte sikkerhetssoner langs den østlige og den vestlige delen av Vestbredden. Israel skal også beholde kontrollen over et område rundt Jerusalem, inkludert den annekterte østlige delen som palestinerne gjør krav på.

Byggingen av veier og boliger sør for Jerusalem de siste månedene kan tyde på at Netanyahu-regjeringen også tenker seg å beholde en sammenhengende rekke av bosettinger mellom Jerusalem og Hebron.

Kortene på bordet
I kommunikeet fra regjeringen het det at områdene Israel skal beholde består av jødiske bosettinger og områder som har militær betydning, foruten historiske steder som er viktige for jødene. Det siste må først og fremst være myntet på Hebron og de få hundre jødiske bosetterne som har forskanset seg vegg i vegg med Patriarkenes grav.

USAs president, norske utenriksministre og andre som har vært i kontakt med Netanyahu etter at han kom til makten, har spurt seg hva han egentlig har som mål for Vestbredden. Han har sagt at han vil respektere avtalene som er blitt inngått, men samtidig har han ikke bidratt til å drive fredsprosessen i Midtøsten fremover. I dag kom trolig det endelige svaret på hva som er Netanyahus intensjoner.

For palestinerne, Yasser Arafat og fredsprosessen i Midtøsten kan det bli en katastrofe, ifølge PLO-lederen.

Arafat ber om hjelp
Arafat sa i dag at han vil be USA legge press på Israel for å få gjennomført de avtalene partene er blitt enige om. Arafat skal møte president Bill Clinton 22. januar, to dager etter at Netanyahu får audiens i Det hvite hus.

- Hvis - og måtte Gud forby - noe går galt i denne prosessen, er alle muligheter åpne, sa Arafat. Han kommenterte et spørsmål om det kan ventes en ny intifada, et nytt palestinsk opprør i de palestinske områdene.

I Hebron for få dager siden var det intifada som bare det. Steinene kom gjennom luften i Martyrgaten i sentrum, det gjallet av geværskudd og ingen var innstilt på fred.

Den israelske regjeringens beslutning å beholde store deler av Vestbredden vil neppe gjøre stemningen noe bedre, verken i Hebron eller på andre deler av Vestbredden.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!