STORE ØDELEGGELSER: En palestinsk kvinne er opprørt etter at huset hennes ligger i ruiner etter israels motangrep i dag. - Situasjonen tild e sivile blir bare forverret nå, tror ekspert. Foto: REUTERS/Suhaib Salem/SCANPIX
STORE ØDELEGGELSER: En palestinsk kvinne er opprørt etter at huset hennes ligger i ruiner etter israels motangrep i dag. - Situasjonen tild e sivile blir bare forverret nå, tror ekspert. Foto: REUTERS/Suhaib Salem/SCANPIXVis mer

- Israel vil bestemme når det er krig og når det er fred

Norske Midtøsten-eksperter om hvorfor bombingen fortsetter etter våpenhvilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no):
- Erklæringen i natt kunne tyde på at Israel var i ferd med å nå sine mål, hva nå enn de var, sier Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage.

Men det skulle ikke ta mange timene før våpenhvilen bokstavelig talt ble bombet sønder og sammen.

Les også: Brukte våpenhvilen til å hente ut de døde.

Etter at israels statsminster Ehud Olmert erklært den ensidige våpenhvilen klokka 01.00 i natt, gikk det sju timer før et sted mellom fem og ti raketter ble sendt fra Gaza mot Israel.

Hamas godtar ikke vilkårene
En time senere, i 08.00.tida i dag, svarte Israel med å sende jagerfly for å bombe utskytningsbasen deres i filler.

Les også: Israel vurderer våpenhvilen fra minutt til minutt.

- Denne våpenhvilen viser at Israel ønsker å bestemme hva som skjer i området — de skal bestemme når det skal være krig og når det skal være fred, sier Waage.

Hun tror dette er et vilkår Hamas og Palestina aldri vil godta.

- Dersom Hamas hadde godtatt dette ville det gitt en verre situasjon for Gaza og innbyggerne enn før krigen startet. Derfor skjøt de raketter mot Israel i dag, tror hun.

- Ville vært prisgitt okkupasjonen
Gårsdagens signaler om våpenhvilen og de påfølgende angrepene fra begge sider i løpet av morgentimene i dag, skiller seg ikke nevneverdige ut fra tidligere avtaler forsøkt inngått mellom de to partene, ifølge NTNU-stipendiat Hanne Eggen Røislien.

- Her snakker vi om to parter som ikke anerkjenner hverandre, som står prinsipielt veldig mot hverandre og som ikke en gang er enige i utgangspunktet for konflikten og krigen, sier Eggen Røislien.

Hun mener at Israel har gjort det klart at de ikke ønsker å fortsette med kamphandlinger, men forbeholder seg retten til å svare på eventuelle angrep fra Gaza.

- Her er partene langt unna hverandre. Israel er opptatt av å bedre sikkerheten for sine innbyggere. Nå mener de at de har oppnådd det og erklærer våpenhvile. For Hamas dreier dette seg om okkupasjon og retten til egen framtidig stat. Når premissene er så ulike, blir det heller ingen gjensidighet om en våpenhvile.

- LANGT UNNA HVERANDRE: Nattens våpenhvile skiller seg ikke nevneverdig fra tidligere forsøk, mener NTNU-stipendiat Hanne Eggen Røislien.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
- LANGT UNNA HVERANDRE: Nattens våpenhvile skiller seg ikke nevneverdig fra tidligere forsøk, mener NTNU-stipendiat Hanne Eggen Røislien. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

Waage forklarer at dersom Israel fikk bestemme våpenhvilen og krigens slutt ville palestinerne være prisgitt okkupasjonsmakten og Israel ville være deres eneste livslinje i fremtiden.

- Fra Hamas sitt ståsted så oppnår de ingenting. Derfor gjør de noe så meningsløst som å skyte raketter tilbake. Det resulterer selvfølgelig til motangrep fra Israel — noe som gjør situasjonen verre for de sivile i Gaza igjen.

Les også: Sivil palestiner drept i morges

Viser evne og vilje
Waage tror ikke dette er noe nytt enn det man har sett i konfliktområdet de siste 60 åra.

- Dette handler i grunnen om at Israel signaliserer at de har evne og vilje til å slå massivt tilbake. De vil vise at de er tre ganger så sterke som alle deres arabiske motstandere til sammen

- Alt sammen ender dessverre i en forferdelig og grusom krigslogikk i et håp om å endre vilkårene i våpenhvilen fra Hamas sin side.

Debatt i Israel
Israel har fått mye negativ oppmerksomhet i resten av verden i forbindelse med konflikten.

Den siste tiden har det derfor blusset opp en intern debatt i landet om hva slags samfunn Israel ønsker å være.

Kamphandlingene mot Hamas anses som riktige, men det er uenighet om dette må gå så langt, forklarer Eggen Røislien.

- Debattsidene i alle de store israelske avisene er fylt med denne debatten. Det er noe nytt, for krigen har alltid hatt stor støtte i Israel. Det er altfor tidlig å komme med de store konklusjonene, men uten den type debatt blir det i alle fall ingen endring.

Hun mener det er viktig å huske at Israel er en part i saken og dermed ser på Hamas' handlinger som noe annerledes enn hva det oppfattes som av verdenssamfunnet.

- Israelere føler sin egen sikkerhet truet. Det er ingen unnskylding, men de har en reell opplevelse av at medborgere blir beskutt. Det er en dimensjon som ikke er så lett å kjenne på utenfra.

VIL VISE EVNE OG VILJE: Midtøsten-ekspert, professor Hilde Henriksen Waage, mener Israel ønsker å råde over når det skal være krig og når det skal være fred i området. Det vil aldri Hamas godta, tror hun. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
VIL VISE EVNE OG VILJE: Midtøsten-ekspert, professor Hilde Henriksen Waage, mener Israel ønsker å råde over når det skal være krig og når det skal være fred i området. Det vil aldri Hamas godta, tror hun. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
TILBAKE TIL FRONTEN: Israelske soldater fikk hvile i sju timer før de måtte tilbake i felt igjen i dag tidlig. REUTERS/Yannis Behrakis/SCANPIX
TILBAKE TIL FRONTEN: Israelske soldater fikk hvile i sju timer før de måtte tilbake i felt igjen i dag tidlig. REUTERS/Yannis Behrakis/SCANPIX Vis mer