Israel vil bli større

Uten å forhandle med palestinerne, vil Israels regjering innlemme svære palestinske landområder i Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM (Dagbladet): Det ledende regjeringspartiet Kadima, som ifølge meningsmålingene kommer til å vinne parlamentsvalget i Israel i slutten av måneden, klekker nå ut planene for videre annektering av palestinsk jord på Vestbredden til Israel.Planene er i tråd med lovnader fra Ariel Sharon - fortsatt i koma på sykehus i Jerusalem - som etter den israelske tilbaketrekkingen fra Gazastripen i fjor sommer lovet bosetterne at Israel aldri vil gi opp store deler av Vestbredden.

Tvinges ut

En slik annektering vil føre til at Israels framtidige grense vil gå langt utenfor den internasjonalt anerkjente grensen. De største bosettingene, både de som ligger midt i de okkuperte områdene og de langs grensen, skal nå bli en del av Israel, ifølge Kadimas plan slik den er gjengitt i israelske medier.

Mange av de aktuelle bosettingene befinner seg innenfor delingsmuren Israel bygger på Vestbredden, men også kolonier som ligger utenfor.Mindre bosettinger, der det hovedsakelig bor ultranasjonalistiske israelere som er tilhengere av å utvise palestinerne fra Palestina, skal evakueres og bosetterne flyttes til de store bosettingsblokkene. Dette vil trolig møte enorm motstand fra bosetterne, som truer med å bruke vold dersom de tvinges ut av landområder de anser for å være sine.

Lover motstand

Fungerende statsminister og leder i Kadima-partiet, Ehud Olmert, håper at det internasjonale samfunnet, særlig USA, vil støtte tiltakene fordi den kommende palestinske Hamas-ledede regjeringen ikke anerkjenner Israel slik vestlige land krever.

-  Vi skal fortsette motstanden mot den israelske okkupasjonen, sa Hamas-talsmann Sami Abu Zohri til al-Jazeera i går.-  Hvis det internasjonale samfunnet presser Israel til å trekke seg ut av palestinske områder og til å anerkjenne rettighetene

til det palestinske folket, vil Hamas endre sin politikk, sa Abu Zohri.

INNESPERRET: Det ledende regjeringspartiet i Israel, Kadima, klekker ut planer for videre annektering av palestinsk jord på Vestbredden til Israel. Bildet viser kvinner fra Jado-familien utenfor hjemmet sitt, innesperret mellom israelernes mur, som blokkerer adgangen til Betlehem, og en israelsk vei til Jerusalem, som palestinere ikke har adgang til. Jado-familien mener sperringene er skyld i at matriarken Fatima døde av hjerteinfarkt i fjor da de forsøkte å ta seg fram til et sykehus i Betlehem. Foto: AP/Scanpix
INNESPERRET: Det ledende regjeringspartiet i Israel, Kadima, klekker ut planer for videre annektering av palestinsk jord på Vestbredden til Israel. Bildet viser kvinner fra Jado-familien utenfor hjemmet sitt, innesperret mellom israelernes mur, som blokkerer adgangen til Betlehem, og en israelsk vei til Jerusalem, som palestinere ikke har adgang til. Jado-familien mener sperringene er skyld i at matriarken Fatima døde av hjerteinfarkt i fjor da de forsøkte å ta seg fram til et sykehus i Betlehem. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Hamas sier at dersom Israel trekker seg ut av områdene som ble okkupert i 1967, vil det bety slutt på volden og konflikten mellom israelerne og palestinerne. Men dersom Israel annekterer store deler av Vestbredden slik Kadima foreslår, vil ikke Hamas stilltiende godta dette.